Pijet me gaz: Përveç shijes së ëmbël, çfarë rrezikojnë për shëndetin tonë? Ja çfarë tregojnë studimet

Pijet me gaz të njohura në botë si Coca Cola dhe Pepsi janë të pëlqyeshme nga shumë njerëz për shkak të shijes së tyre të ëmbël dhe efektit të tyre të stimulimit. Megjithatë, të përditshme në përdorim, këto pije mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme në trupin e njeriut.

Studimet tregojnë se konsumimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë probleme me pesë sistemesh të ndryshme të trupit: sistemi kardiovaskular, sistemi i tretjes, sistemi skeletor, sistemi i sistemit nervor dhe sistemi i urinimit.

Në sistemin kardiovaskular, konsumimi i pijeve me gaz mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe të lartësisë së gjakut. Një studim i publikuar në revistën “Journal of the American College of Cardiology” zbuloi se përdorimi i pijeve me gaz mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe të lartësisë së gjakut në mes të rritjes së adoleshentëve.

Në sistemin e tretjes, konsumimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë probleme me stomakun dhe zorrët. Pijet me gaz mund të shkaktojnë aciditet të tepërt në stomak dhe të shkaktojnë probleme në zorrët. Një studim i publikuar në “Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” tregoi se përdorimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë probleme në zorrët dhe të shkaktojë kapsllëk.

Në sistemin skeletor, konsumimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë probleme me kockat dhe dhimbje të muskujve. Pijet me gaz mund të shkaktojnë humbje të kalciumit në kocka, duke e bërë trupin më të dobët. Një studim i publikuar në “American Journal of Clinical Nutrition” zbuloi se adoleshentët që konsumojnë shumë pije me gaz kanë kocka mëtë dobëta se ata që nuk i përdorin ato.

Në sistemin nervor, konsumimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë ndryshime në humor dhe në nivelin e energjisë. Pijet me gaz përmbajnë kafeinë dhe sheqer, të cilët mund të ndikojnë në nivelin e energjisë dhe në humor. Një studim i publikuar në “Appetite” zbuloi se konsumimi i pijeve me gaz mund të ndikojë në nivelin e energjisë dhe të shkaktojë ndryshime në humor në adoleshentë.

Në sistemin e urinimit, konsumimi i pijeve me gaz mund të shkaktojë probleme me veshkët dhe zorrët e urinimit. Pijet me gaz përmbajnë shumë sheqer dhe kafeinë, të cilët mund të ndikojnë në funksionimin e veshkave dhe zorrëve të urinimit. Një studim i publikuar në “Journal of the American Society of Nephrology” zbuloi se konsumimi i pijeve me gaz mund të ndikojë nëfunksionimin e veshkave dhe të shkaktojë probleme me urinimin.

Për të përmirësuar gjendjen, shumë organizata shëndetësore kanë nxitur që njerëzit të kufizojnë përdorimin e pijeve me gaz ose të largohen nga toa. Për shembull, Organizata Botërore e Shëndetit ka nxitur që njerëzit të konsumojnë më pak pije me gaz dhe të zgjedhin alternativa më të shëndetshme si uji, qumështi ose lëngjet e frutave të freskëta. Në disa vende, siç është Francë, është taksuar përdorimi i pijeve me gaz si një mënyrë për të nxitur kufizimin e tyre.

Nëse ti apo dikush që njihni konsumoni shumë pije me gaz, është e rëndësishme që të kufizoni përdorimin e tyre. Mund të kërkoni ndihmë nga një mjek në qoftëse keni ndonjë shqetësim rreth shëndetit tuaj. Në përgjithësi, është e rëndësishme të bëhen zgjedhje të shëndetshme për ushqimin dhe të kufizojnë konsumimin e pijeve me gaz dhe të zgjedhin alternativa më të shëndetshme për të mbajtur trupin tuaj të shëndetshëm dhe të funksionojë në mënyrë efektive.

Latest articles

Related articles