Si SHBA është infiltruar në brendësi të Kremlinit, spiunët e shpërndarë në mbarë botën?

SHBA- Një tufë dokumentesh të zbuluara kanë treguar madhësinë e spiunazhit të Amerikës në mbarë botën, duke detajuar se si SHBA vazhdon të infiltrohet në vendet aleate në mes të tensioneve globale në rritje. Dokumentet tregonin se deri në çfarë mase taktikat e spiunazhit të SHBA kanë depërtuar efektivisht në makinën e luftës të Vladimir Putin.

Megjithatë, shkelja e inteligjencës, e cila përfshinte raporte nga fundi i shkurtit deri në fillim të marsit, por që janë zbuluar vetëm në internet ditët e fundit, zbuloi gjithashtu hetime në një sërë vendesh, duke përfshirë Korenë e Jugut, Iranin dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Koreja e Jugut, Izraeli, Ukraina dhe Mbretëria e Bashkuar janë ndër aleatët që thuhet se SHBA-të po i mbajnë nën kontroll. Tani, zyrtarët ushtarakë amerikanë janë në gjendje të japin paralajmërime në kohë reale për homologët e tyre ukrainas në lidhje me sulmet e afërta në vende të sakta. Ndërsa shkelja nënvizoi aftësinë e Amerikës për të depërtuar në nivelet e larta të Moskës, ajo gjithashtu ka ngjallur frikën se inteligjenca ruse tani mund të ndërpresë burimet e informacionit.

Veçanërisht, dokumentet mbulonin detaje intime rreth përhapjes së spiunimit ushtarak amerikan në të gjithë globin. Sipas raporteve të shumta, kjo përfshinte informacione të klasifikuara në lidhje me programin bërthamor të Iranit dhe sistemet raketore të Koresë së Veriut. Në Ukrainë, dokumentet sugjeruan një mospërputhje midis strategjive ushtarake të SHBA-së dhe Ukrainës, me raportet e inteligjencës që duket se tregojnë se SHBA vazhdon të spiunojë liderët kryesorë ushtarakë dhe politikë në rajon.

Zyrtarët amerikanë i thanë New York Times se ndërsa rrjedhja nënvizon aftësinë e Pentagonit për të mbledhur informacion mbi strategjitë e Rusisë, mbetet për t’u parë nëse burimet e tyre të informacionit do të pengohen nga zbulimet. Zyrtarët i thanë gazetës se Pentagoni ka lëshuar një bllokim të shpejtë të dokumenteve të ndjeshme informuese pas rrjedhjes. Megjithatë, skandali tashmë po përmendet si një nga shkeljet më të dëmshme të sigurisë kombëtare në kujtesën e fundit, që mund të ketë implikime të mëtejshme në legjitimitetin e spiunazhit të SHBA në të ardhmen. Sipas gazetës, një zyrtar i lartë i inteligjencës perëndimore tha se publikimi mund të frenojë ndarjen e inteligjencës midis agjencive, pasi besimi mbi bashkëpunimet e informacionit sekret mund të humbet.

Latest articles

Related articles