Vaksinat kundër kancerit dhe sëmundjeve të zemrës ‘gati deri në fund të 2030’

SHBA-Miliona jetë mund të shpëtohen nga një grup novator i vaksinave të reja për një sërë kushtesh, përfshirë kancerin, thonë ekspertët. Një firmë farmaceutike tha se ka besim se ilaçet për kancerin, sëmundjet kardiovaskulare dhe autoimune dhe kushte të tjera do të jenë gati deri në vitin 2030.

Studimet për këto vaksina po tregojnë gjithashtu “premtime të jashtëzakonshme”, me disa studiues që thonë se përparimi i 15 viteve është “zhdukur” në 12 deri në 18 muaj falë suksesit të goditjes kundër Covid.

Dr Paul Burton, zyrtari kryesor mjekësor i kompanisë farmaceutike Moderna, tha se ai beson se firma do të jetë në gjendje të ofrojë trajtime të tilla për “të gjitha llojet e zonave të sëmundjes” brenda pesë viteve.

Firma, e cila krijoi një vaksinë kryesore kundër koronavirusit, po zhvillon vaksina kundër kancerit që synojnë lloje të ndryshme të tumorit.

Burton tha: “Ne do ta kemi atë vaksinë dhe do të jetë shumë efektive dhe do të shpëtojë qindra mijëra, nëse jo miliona jetë. Mendoj se do të jemi në gjendje të ofrojmë vaksina të personalizuara kundër kancerit kundër llojeve të ndryshme të tumoreve për njerëzit në mbarë botën.”

Ai tha gjithashtu se infeksionet e shumta të frymëmarrjes mund të mbulohen nga një injeksion i vetëm, ndërsa terapitë me mRNA mund të jenë të disponueshme për sëmundje të rralla për të cilat aktualisht nuk ka ilaçe. Terapitë e bazuara në mRNA funksionojnë duke u mësuar qelizave se si të bëjnë një proteinë që nxit përgjigjen imune të trupit kundër sëmundjeve.

Burton tha: “Unë mendoj se do të kemi terapi të bazuara në mRNA për sëmundje të rralla që më parë ishin të patrajueshme dhe mendoj se 10 vjet nga tani, ne do t’i afrohemi një bote ku vërtet mund të identifikoni shkakun gjenetik të një sëmundjeje dhe, me thjeshtësi relative, shkoni dhe modifikoni atë dhe riparoni atë duke përdorur teknologjinë e bazuar në mRNA.14

Latest articles

Related articles