Ja si të heqim 99% të pesticideve dhe mikrobeve nga fruta-perimet?

🍇JA SI TE HEQIM DERI NE 99% TE PESTICIDEVE NGA USHQIMI YNE! 🦠

Jam marre disa vite me pesticidet ne ushqime dhe hulumtime personale e prova por dhe hulumtime studimore..ku pashe qe nje frut mund te kishte rreth 30 pesticide..atehere ju futa praktikisht dhe vet..

🦠Për të thënë të vërtetën, jo të gjithë ne mund të përballojmë të blejmë Organike gjatë gjithë kohës!

🫐Rritja organike, blerja organike, ngrënia organike dhe mbështetja organike është një zgjedhje e vetëdijshme që shkon përtej shmangies së pesticideve kimike në ushqim.

📌Kam parë njerëz, veçanërisht prindër, që reduktojnë në mënyrë drastike marrjen e frutave dhe perimeve të freskëta nga frika e pesticideve toksike. A është ngrënia e më pak frutave dhe perimeve një alternativë më e mirë?

🦠Pesticidet, në një kuptim shumë të thjeshtë, nuk janë gjë tjetër veçse kimikate që janë krijuar për të vrarë gjallesa specifike! Ata e arrijnë qëllimin e tyre duke prishur rrugët nervore dhe endokrine të dëmtuesit.

🦠Dhe megjithëse ne, publiku i gjerë nuk jemi të ekspozuar ndaj dozave vdekjeprurëse të këtyre kimikateve të dëmshme, ato priren të bio-akumulohen në sistemin tonë me kalimin e kohës dhe mund të shkaktojnë dëme. Nga toksiciteti nervor te çrregullimet endokrine dhe nga kanceri te defektet e lindjes, në nivele të larta ekspozimi, këto pesticide dihet se bëjnë kërdi në sistemet tona!

🦠Disa nga pesticidet e përdorura zakonisht janë-

📌Monokrotofos: përdoret në agrume, oriz, misër, kallam sheqeri, kikirikë, patate, fasule soje, perime, duhan, kafe, banane, pjepër, fasule jeshile, speca dhe luleshtrydhe. Shumë toksike për njerëzit, zogjtë dhe bletët.

📌Dimethoate: përdoret në agrume, pambuk, fruta, patate, çaj dhe perime. Jo aq toksike sa disa nga të tjerët në këtë listë!

📌Metil Parathion: përdoret në fruta, grurë, perime dhe arra. Toksike për njerëzit dhe kafshët.

📌Profenofos: një insekticid mesatarisht toksik, i përdorur kryesisht në misër, sojë dhe patate. I pazgjidhshëm në ujë.

📌Chlorpyrifos: përdoret në kultura të ndryshme për të kontrolluar të gjitha llojet e insekteve. I pazgjidhshëm në ujë.

📌Endosulfan: përdoret në çajra, drithëra, fruta dhe perime. Shumë toksike për njerëzit dhe kafshët. I pazgjidhshëm në ujë.

📌Cypermethrin: përdoret në insektet shtëpiake dhe gjithashtu në të mbjella gjatë fazave të ndryshme të trajtimit. Toksike për njerëzit, dhe jashtëzakonisht toksike për macet!

💥Ka pesticide/insekticide që janë ndaluar në më shumë se 50 vende, por Shqiperi autoritetet tona rregullatore ende nuk janë të shqetësuara nga pretendimet dhe provat e rreziqeve të tyre të mundshme shëndetësore. Ne si duket jemi supernjerez ne vendin tone..

Lajm i mirë, ka zgjidhje që janë të lira dhe të thjeshta.

Pra, pa pritur më tej, këtu janë metodat shtëpiake për të hequr pesticidet nga frutat dhe perimet tuaja, duke filluar nga ato më pak efektive tek ato më efektive-

🎯Numri 5. Larja me ujë çezme

Larja me ujë të thjeshtë çezme dhe duke i ferkuar me nje furce ose sfungjer heq deri në 73% të mbetjeve të pesticideve nga prodhimi.Eshte e tepert larja me ilac.

🎯Numri 4. Larja me sodë buke ose uthull
Larja e frutave dhe perimeve me uthull molle (acid acetik) është nga me te perdoreshme.
Hulumtimet tregojnë se edhe 4% solucion i acidit acetik është efektiv vetëm në heqjen e deri në 79% të mbetjeve të pesticideve!

Në mënyrë të ngjashme, 1% zgjidhje e sodës së bukës heq vetëm deri në 76% të mbetjeve të pesticideve.

🎯Numri 3. Larja me ujë të kripur
Ky lloj më befasoi nga hulumtimet . Vendosja e produktit tuaj në ujë të kripur 2% për 10 minuta tregon se zvogëlon numrin e pesticideve deri në 88%.

🎯Numri 2. Zierje
Po, duke vluar. Zierja për vetëm 5 minuta duket se e bën mrekulli

Është treguar se zierja redukton mbetjet e pesticideve të ndryshme me 89-99%!

📌Ka dy arsye të mundshme për këtë. 1. Zierja është shumë efektive për largimin e grimcave të pesticideve nga sipërfaqja e frutave/perimeve (grimca të tretshme në ujë dhe të patretshme). 2. Shumica e pesticideve, veçanërisht ato organofosfate janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë.

Dhe tani,

🎯Numër 1. Larja me ujë të kripur + zierje!
Larja me 2% ujë të kripur dhe më pas zierja për 3 minuta heq pothuajse 100% të të gjitha mbetjeve të pesticideve sipërfaqësore nga perimet tuaja.

🛎️E bukur! Por nuk kam kohë të laj, shpëlaj dhe ziej të gjitha prodhimet e mia në baza ditore. Më thuaj diçka praktike..pyet dikush.. A nuk është kjo ajo që po mendoni të gjithë?

🛎️Fatkeqësisht ka shumë nga dietologet kudo që nuk hetojnë vetë dhe keto praktika te tilla se i quajne jo shkencore.Ne duhet te pershtatemi me realitetin..

🛎️Dijeni se nuk keni nevojë të lani TË GJITHA produktet. Frutat dhe perimet me mbulesë të jashtme të trashë mund të përdoren pa larje intensive. Thjesht qërojini dhe hani!

🎯Shembuj: banane, portokall, shegë, avakado, qepë, hudhër, pjepër, lakër (hiqni shtresat e jashtme), misër, bishtaja bizele, ananasi, kungull, kivi etj.

📌Frutat dhe perimet që kanë një lëkurë të jashtme të ashpër tentojnë të bllokojnë papastërtitë/baltën në qoshe dhe çarje! (Shembull: karrota, rrepkë, patate të ëmbla, patate, etj.).Keto lahen me furce..

📌Për perimet me gjethe, rrënjët e tyre priren të kenë shumë baltë të ngjitur me to. Mund t’i shpëlani ose thjesht t’i shkurtoni rrënjët.

📌Keni përfunduar me heqjen e papastërtive? Tani, ndajini të gjitha në dy grupe –

“Ato që do të hahen të papërpunuara (sallata) dhe “Ato që do të gatuhen (të gatuara)

📌Ju do të keni nevojë për 2% ujë të kripur për të larë frutat dhe perimet tuaja.

📌Për të përgatitur 2% ujë me kripë, përzieni 4 lugë çaji kripë tryezë në 4 gota (1L) ujë

📌Hidhini frutat dhe perimet e sallatës në ujë me kripë për 10 minuta. Kjo do të heqë deri në 88% të mbetjeve të pesticideve nga sipërfaqja e tyre!

Pas 10 minutash, hidhni ujin e kripur. Dhe shpëlajini ato nën ujë çezme për të hequr çdo mbetje të tepërt të kripës.

📌Banja me ujë të kripur është jashtëzakonisht e rëndësishme për perimet dhe frutat me sallatë, pasi ato do të konsumohen të papërpunuara!

📌Tani për sa i përket gatimit të perimeve, mund të anashkaloni plotësisht banjën me ujë të kripur 2%, pasi vetë gatimi redukton një sasi të konsiderueshme të pesticideve. Thënë kjo, nëse keni kohë shtesë në dorë dhe dëshironi të jeni më të plotë, mund të bëni më shumë se një banjë me ujë të kripur përpara gatimit, i cili do të heqë pothuajse 100% të mbetjeve të pesticideve.
Altin Joka

Latest articles

Related articles