Elon Musk dhe ekspertët IT firmosin peticionin: Ndalni inteligjencën artificiale

Elon Musk dhe qindra ekspertë botërorë nënshkruan të mërkurën një thirrje për një pauzë gjashtëmujore në kërkimin e inteligjencës artificiale më të fuqishme se ChatGPT 4, modeli OpenAI i krijuar në mes të marsit.

Kjo, duke përmendur “rreziqe të mëdha për njerëzimin”.

Në këtë peticion të publikuar në futureoflife.org, ata bëjnë thirrje për një moratorium derisa të vendosen sistemet e sigurisë, duke përfshirë autoritete të reja rregullatore të dedikuara, monitorimin e sistemeve të AI, teknika për të ndihmuar në dallimin artificial të vërtetë dhe institucionet e afta për të trajtuar “përçarjen dramatike ekonomike dhe politike (sidomos në demokraci) që do të shkaktojë AI”.

Peticioni bashkon figura që tashmë kanë shprehur publikisht frikën e tyre për AI jashtë kontrollit që do t’i kalonte njerëzit, duke përfshirë Elon Musk, pronar i Twitter dhe themelues i SpaceX dhe Tesla, dhe Yuval Noah Harari, autor i “Sapiens”.

Shefi i OpenAI, projektuesi i ChatGPT, Sam Altman vetë pranoi se ishte “pak i frikësuar” nga krijimi i tij nëse ai përdorej për “dezinformim në shkallë të gjerë ose sulme kibernetike”.

“Shoqërisë i duhet kohë për t’u përshtatur”, i tha ai ABC News në mes të marsit. “Muajt e fundit kanë parë që laboratorët e AI janë bllokuar në një garë të pakontrolluar për të zhvilluar dhe vendosur trurin dixhital gjithnjë e më të fuqishëm, të cilin askush – madje as krijuesit e tyre – nuk mund t’i kuptojë, parashikojë ose kontrollojë me besueshmëri”.

Nënshkruesit përfshijnë gjithashtu bashkëthemeluesin e Apple, Steve Wozniak, anëtarë të laboratorit DeepMind AI të Google, shefin e konkurrencës së OpenAI Stability AI Emad Mostaque dhe ekspertë dhe akademikë amerikanë të AI, inxhinierë ekzekutivë të Microsoft, një grup aleat i OpenAI.

“A duhet t’i lëmë makinat të vërshojnë kanalet tona të informacionit me propagandë dhe gënjeshtra? A duhet të automatizojmë të gjitha punët, duke përfshirë ato shpërblyese? A duhet të zhvillojmë mendje jo-njerëzore që një ditë mund të jenë më të shumta, më të zgjuara, më të vjetruara dhe të na zëvendësojnë? A duhet të rrezikojmë të humbasim kontrollin e qytetërimit tonë? Këto vendime nuk duhet t’u delegohen udhëheqësve të pazgjedhur të teknologjisë”, përfundojnë ata.

Latest articles

Related articles