Ditari i luftës: Cilat janë elementet e qëllimit në ofensivat e ardhshme të Ukrainës?

Gjatë 2 muajve të fundit, Rusia ka ndërmarrë një sërë sulmesh në Ukrainën lindore për të kapur territor dhe për të dobësuar forcat e armatosura të Ukrainës.
Është e rëndësishme të eksplorohet qëllimi i këtyre ofensivave, sepse ata që i planifikojnë ato do të duhet të balancojnë kërkesat e shumta politike, strategjike dhe ushtarake për sulmet e ardhshme kundër forcave ruse.
Qëllimi në këto rrethana është jetik. Ai siguron pikënisjen për strategjinë dhe planifikimin operacional. Por, gjithashtu siguron që ata që do të marrin pjesë në këto ofensiva të kuptojnë pse e bëjnë këtë. Ushtarët gjithmonë do të ndjekin urdhrat. Por është qëllimi që i frymëzon ata, siguron themelin për përpjekje shtesë në fushën e betejës.
Cilat janë elementet e qëllimit në ofensivat e ardhshme të Ukrainës?
Së pari, Ukraina dëshiron të rimarrë iniciativën në këtë luftë. Ofensivat e tyre në Kharkiv dhe Kherson morën iniciativën nga rusët dhe i detyruan ata në mbrojtje gjatë dimrit. Megjithatë, për një sërë arsyesh, duke përfshirë ardhjen e ngadaltë të mbështetjes perëndimore dhe injektimin e trupave të mobilizuara ruse, momentum i reagimit ukrainas u reduktua gjatë periudhës Krishtlindje-Vit të Ri.
Në këto momente, rusët gjenerojnë njëfarë vrulli me sulmet e tyre të Pashkëve, ukrainasit do të jenë të prirur për ta kthyer këtë vrull dhe për të rifituar avantazhin e tyre në fushën e betejës. Duke vepruar kështu, ukraina u tregon rusëve se asgjë që ata bëjnë nuk mund të shkatërrojë vendosmërinë e tyre. Në këtë betejë vullnetesh, shkatërrimi i moralit rus do të jetë një objektiv i rëndësishëm i ofensivës ukrainase.
Ukraina do të dëshirojë t’i përhapë fjalën gjithë forcës pushtuese ruse se ditët e tyre në Ukrainë janë të numëruara. Ky aspekt psikologjik i operacioneve sulmuese është shumë i rëndësishëm. Ukrainasit gjithashtu duan të marrin përsëri territorin e tyre. Ky është një qëllim i dukshëm dhe i rëndësishëm, të cilit i referohet vazhdimisht Presidenti Zelensky në fjalimet e tij.
Pjesë të mëdha të Ukrainës lindore dhe jugore mbeten nën pushtimin rus. Për ata në zonat e pushtuara nga Rusia, ofensivat ukrainase do të japin një rreze shprese se radha e tyre për çlirim do të vijë së shpejti. Një qëllim tjetër i dukshëm i ofensivës është vazhdimi i degradimit të ushtrisë ruse. Ukrainasit do të duan të shkatërrojnë sa më shumë nga ushtria ruse të jetë e mundur, por kjo është në varësi të rimarrjes së territorit. Ofensivat ukrainase do të jenë gjithashtu një mesazh jetik për perëndimin se forcat e armatosura ukrainase janë të afta për ndihmën ushtarake të ofruar gjatë muajve të fundit.

Latest articles

Related articles