Pse teknologjia kineze është e rrezikshme për sigurinë?

Anëtarët e Kongresit amerikan e kanë marrë në pyetje CEO-në e TikTok, Shou Zi Chew për sigurinë e aplikacionit të mediave sociale.

SHBA ka kërcënuar se do ta ndalojë plotësisht mundësinë e shfrytëzimit të saj nëse kompania mbetet nën pronësinë kineze, raporton bbc.

Shumë vende perëndimore po marrin gjithashtu masa kundër firmave të tjera të teknologjisë kineze për shkak të frikës së sigurisë.

Çfarë kufizimesh janë vendosur kundër TikTok?

TikTok është një platformë për krijimin dhe ndarjen e videove të shkurtra, e cila është në pronësi të kompanisë kineze, ByteDance.

Ai filloi funksionimin në vitin 2016 dhe është bërë shërbimi i tretë më i popullarizuar i internetit në botë, me më shumë se një miliard përdorues aktiv mujorë.

Aplikacioni është ndaluar në pajisjet qeveritare në Francë, Kanada, Belgjikë, Danimarkë, Zelandën e Re, Tajvan, Britani të Madhe dhe SHBA.

Bashkimi Evropian ka urdhëruar stafin e punëtorëve që ta heqin aplikacionin nga telefonat. Ai iu ka rekomanduar që ta heqin edhe nga pajisjet private.

India e ka ndaluar plotësisht TikTok për shkak të shqetësimeve të sigurisë.

Afganistani e ka ndaluar gjithashtu për të parandaluar të rinjtë të “mashtrohen”.

Pse vendet mendojnë se TikTok përbën një rrezik sigurie?

TikTok mbledh të njëjtin lloj të të dhënave të përdoruesit si shumë firma të tjera të mediave sociale të tilla si, Facebook dhe Instagram.

Këtu përfshihen emrat, moshat, numrat e telefonit, adresat e e-mail dhe fotografitë.

Drejtori i FBI-së, Chris Wray, ka vënë në dukje Ligjin e Inteligjencës Kombëtare të Kinës, duke thënë se ai u kërkon kompanive “që të bëjnë çfarëdo që qeveria kërkon duke përfshirë zbulimin e informacione ose t’iu shërbejë si një mjet për qeverinë”.

Latest articles

Related articles