“Askush nuk është mbi ligjin”, Austria kërkon arrestimin e Putin

Austria do të përmbushë detyrimet e saj si palë në Statutin e Romës dhe do të arrestojë dhe ekstradojë Presidentin rus Vladimir Putin në Gjykatën Ndërkombëtare Penale (ICC) nëse ai zgjedh të vijë në vend.

Kështu është deklaruar nga Ministria e Punëve të Jashtme të Austrisë në përgjigje të një kërkese të Ukrinform , raporton European Pravda .

“Austria është palë e Statutit të Romës. Kjo do të thotë se Austria, si të gjitha palët e tjera kontraktuese, është e detyruar të bashkëpunojë me GJPN-në: urdhërarrestet e lëshuara nga Gjykata duhet të ekzekutohen dhe personat e kërkuar nga Gjykata duhet të arrestohen. “, theksoi Ministria.

Ministria austriake e Drejtësisë kujtoi gjithashtu se në vitin 2019, në rastin e presidentit sudanez, Gjykata Ndërkombëtare Penale kishte vendosur tashmë se “as krerët e shteteve nuk kanë imunitet para Gjykatës”.

“Askush nuk është mbi ligjin, që do të thotë konkretisht se çdo krim duhet të hetohet plotësisht. Nuk duhet të ketë mosndëshkim,” shtuan ata.

Javën e kaluar, Dhoma Paragjyqësore II e Gjykatës Penale Ndërkombëtare lëshoi ​​një urdhër arresti për presidentin rus Vladimir Putin më 17 mars, duke pasur parasysh situatën në Ukrainë

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken beson se shtetet evropiane që janë nënshkruese të Statutit të Romës duhet të ekzekutojnë urdhër arrestin e Putinit dhe ta dorëzojnë atë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare. Në të njëjtën kohë, Hungaria, e cila është nënshkruese e marrëveshjes, tha se nuk do ta bënte këtë .

Latest articles

Related articles