Rusia: Përdorimi i predhave të uraniumit në Ukrainë do të dëmtonte popullsinë

Përdorimi i predhave të uraniumit të varfëruar në Ukrainë do të dëmtonte trupat ukrainase, popullsinë më të gjerë dhe do të ndikonte negativisht në sektorin e bujqësisë së vendit për dekada apo edhe shekuj, tha ministria e mbrojtjes e Rusisë.

Në fillim të kësaj jave, Mbretëria e Bashkuar konfirmoi se do të furnizonte Ukrainën me municion që përmbante uranium të varfëruar.

Metali i rëndë përdoret në armë sepse mund të depërtojë më lehtë në tanke dhe forca të blinduara për shkak të densitetit të tij, ndër të tjera.

Duke reaguar ndaj lëvizjes sot, Igor Kirillov, kreu i Forcave të Mbrojtjes Bërthamore, Biologjike dhe Kimike të Ministrisë së Mbrojtjes së Rusisë, tha: “Perëndimi është i vetëdijshëm për pasojat negative të përdorimit të municioneve të uraniumit të varfëruar”.

Zyrtari i Kremlinit tha se të dhënat mbi përdorimin e uraniumit të varfëruar nga SHBA-të dhe aleatët e tij në Ballkan dhe Irak treguan ndikime negative serioze dhe të qëndrueshme në popullsinë vendase dhe mjedisin.

Industria bujqësore e Ukrainës mund të vuajë “për dekada, nëse jo shekuj, në të ardhmen”, tha ai.

Këtë javë, Sekretari i Jashtëm James Cleverly konfirmoi furnizimin me municione tankesh të uraniumit të varfëruar për forcat ukrainase.

Z. Cleverly tha se Rusia ishte i vetmi vend që fliste për rritjen e rreziqeve bërthamore dhe se municioni ishte konvencional.

Rusia dihet se ka gjithashtu municion që përmban uranium të varfëruar.

Kritikët e përdorimit të uraniumit të varfëruar, si Koalicioni Ndërkombëtar për Ndalimin e Armëve të Uraniumit, thonë se pluhuri i krijuar nga armë të tilla mund të thithet dhe municionet që humbasin objektivin e tyre mund të helmojnë ujërat nëntokësore dhe tokën.

Vende të tilla si SHBA dhe Britania thonë se uraniumi i varfëruar është një mjet i mirë për të shkatërruar një tank modern.

Britania thotë në udhëzim se thithja e mjaftueshëm e pluhurit të uraniumit të varfëruar për të shkaktuar lëndime do të ishte e vështirë.

Latest articles

Related articles