Më 23 mars nis muaji i Ramazanit. Ja kalendari i syfyrit dhe iftarit në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoninë e Veriut

 

Muaji i shenjtë i Ramazanit, për të gjithë besimtarët myslimanë këtë vit do të nisë më 23 Mars dhe do të përfundojë më 20 Prill. Ramazani është muaji kur vargjet e para të librit të shenjtë të Kuranit iu shpallën Profetit Muhammed më shumë se 1400 vjet më parë.

Agjërimi është një ndër 5 shtyllat e Islamit dhe fillon para lindjes së diellit deri në perëndim të diellit. Në thelb, agjërimi në këtë muaj të begatë, ka si qëllim për të vendosur barazinë mes njerëzve duke refuzuar ushqim, pije dhe kënaqësi trupore.

Ramazani fillon çdo vit 10 deri në 12 ditë më herët, teksa gjatë agjërimit, nga syfyri tek iftari të mban larg ushqimit, pijeve, duhanit, marrëdhënieve seksuale, ndërsa zemrat e besimtarve lakmojnë mirësitë dhe begatitë e Krijuesit.

Muaji i mëshirës, muaji i pendimit, i faljes e i durimit, muaji i bamirësisë, i solidaritetit, lutjes, sjellë për besimtarët një shije të veçantë, një shije të ëmbël dhe qetsuese. Këtë vit data 17 prill do të shënojë një moment të veçantë për besimtarët myslimanë, pasi pikërisht në këtë datë do të jetë Nata e Kadrit, agjërimi i së cilës shënohet si më e vlefshme se 1000 muaj.

Bauzar nga dijetarët, Nata e Kadrit ndodhet në 10 ditëshin e fundit të muajit Ramazan dhe në netët teke dhe është lënë e papërcaktuar saktësisht me qëllim që besimtarët të shtojnë adhurimet në 10 ditëshin e fundit dhe të mos mjaftohen vetëm me një natë.

Në të engjëjt e Zotit të kryesuar nga Xhebraili zbresin në dynja dhe në të përcaktohet fati i një viti për çdo njeri si edhe ajo është një natë e bereqetshme dhe mbizotëruar nga paqja deri në agim.

Latest articles

Related articles