OBSH: Kina është duke fshehur të dhënat për origjinën e Covid

Përpara se të dhënat kineze të zhdukeshin, një ekip ndërkombëtar ekspertësh të viruseve shkarkoi dhe filloi të analizonte kërkimin, i cili u shfaq në internet në janar.
OBSH qortoi zyrtarët kinezë të Premten për ndalimin e kërkimeve që mund të lidhin origjinën e Covid me kafshët e egra, duke pyetur pse të dhënat nuk ishin vënë në dispozicion tre vjet më parë dhe pse tani mungojnë.

Përpara se të dhënat kineze të zhdukeshin, një ekip ndërkombëtar ekspertësh të viruseve shkarkoi dhe filloi të analizonte kërkimin, i cili u shfaq në internet në janar.
Ata thonë se mbështet idenë se pandemia mund të kishte filluar kur qentë rakun të tregtuar në mënyrë të paligjshme infektuan njerëzit në një treg ushqimesh deti në Wuhan. Por sekuencat e gjeneve u hoqën nga një bazë e të dhënave shkencore pasi ekspertët u ofruan të bashkëpunonin në analizë me homologët e tyre kinezë.

“Këto të dhëna mund të ishin – dhe duhet të ishin ndarë – tre vjet më parë”, tha Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së. Provat që mungojnë tani “duhen të ndahen me komunitetin ndërkombëtar menjëherë”, tha ai.

Sipas ekspertëve që po e shqyrtojnë atë, hulumtimi ofron prova se qentë rakun, kafshë si dhelpra, të njohura për përhapjen e koronaviruseve, kishin lënë pas ADN-në në të njëjtin vend në tregun e Wuhan ku u zbuluan edhe nënshkrimet gjenetike të koronavirusit të ri.

Për disa ekspertë, ky zbulim sugjeron se kafshët mund të jenë infektuar dhe mund ta kenë transmetuar virusin te njerëzit.

Me sasi të mëdha informacioni gjenetik të nxjerrë nga tamponët e kafazeve të kafshëve, karrocave dhe sipërfaqeve të tjera në tregun Wuhan në fillim të vitit 2020, të dhënat gjenetike kishin qenë fokusi i pritjes së shqetësuar midis ekspertëve të virusit që kur ata mësuan për të një vit më parë në një dokument nga shkencëtarët kinezë.
Një biolog francez zbuloi sekuencat gjenetike në bazën e të dhënave javën e kaluar dhe ajo dhe një ekip kolegësh filluan t’i minonin ato për të dhëna rreth origjinës së pandemisë.

Ai ekip nuk ka publikuar ende një dokument që përshkruan gjetjet. Por studiuesit i dhanë një analizë të materialit një grupi këshillues të OBSH-së që studionte origjinën e Covid këtë javë në një takim që përfshinte gjithashtu një prezantim nga studiues kinezë në lidhje me të njëjtat të dhëna.

Analiza dukej se binte ndesh me pretendimet e mëparshme nga shkencëtarët kinezë se mostrat e marra në treg që ishin pozitive për koronavirusin ishin transportuar vetëm nga njerëz të sëmurë, tha Sarah Cobey, një epidemiologe dhe biologe evolucionare në Universitetin e Çikagos, e cila nuk ishte e përfshirë. në hulumtimin e fundit.

“Ka shumë pak gjasa që të shohim kaq shumë ADN të kafshëve, veçanërisht ADN-në e qenit të rakunit, të përzier me mostra virale nëse është thjesht kontaminim kryesisht njerëzor,” tha Dr Cobey.

Mbeten pyetjet se si u mblodhën mostrat, çfarë saktësisht përmbanin dhe pse provat ishin zhdukur. Në dritën e paqartësive, shumë shkencëtarë reaguan me kujdes, duke thënë se ishte e vështirë të vlerësohej hulumtimi pa parë një raport të plotë.

Ideja se një aksident laboratorik mund të kishte shkaktuar aksidentalisht pandeminë është bërë fokusi i interesit të ri në javët e fundit, pjesërisht falë një vlerësimi të ri të inteligjencës nga departamenti i energjisë dhe dëgjimeve të mbajtura nga udhëheqja e re e Dhomës Republikane. Por një numër ekspertësh të viruseve që nuk ishin të përfshirë në analizat e fundit thanë se ajo që dihej për shtupa të mbledhura në treg mbështeti rastin që kafshët e shitura atje kishin ndezur pandeminë.

“Është pikërisht ajo që do të prisnit nëse virusi do të dilte nga pritës të ndërmjetëm ose të shumtë në treg,” tha Dr Cobey. “Unë mendoj se nga pikëpamja ekologjike, ky është afër një rasti të mbyllur.”

Latest articles

Related articles