Cili është “ilaçi” më i mirë për depresionin?

Miradije Statovci

Trego, prano dhe kërko ndihmë për depresionin. Mos hezito!

Depresioni është sëmundja mendore më e zakonshme sot. Ky është një problem që nuk njeh diskriminim dhe që mund të prekë këdo, pavarësisht gjinisë, moshës, statusit social dhe financiar, origjinës dhe racës. Është vlerësuar se 3.8 për qind e popullsisë së botës vuan nga depresioni. Prej tyre, 5 për qind janë të rritur dhe 5,7 për qind janë persona mbi 60 vjeç. Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pothuajse 280 milionë njerëz në botë vuajnë nga depresioni! Këto shifra nuk janë aspak të papërfillshme dhe ekspertët besojnë se numri i njerëzve me depresion është shumë më i lartë se të dhënat zyrtare dhe se, për fat të keq, do të vazhdojë të rritet. Kjo është arsyeja pse lindin pyetjet – si të luftojmë depresionin dhe a ka një kurë për depresionin?

Depresioni, si një gjendje psikologjike dhe mjekësore, është i ndryshëm nga ndryshimet e zakonshme të humorit dhe përgjigjet emocionale afatshkurtra ndaj sfidave në jetën e përditshme. Nëse episodet depresive, me intensitet të moderuar ose të rëndë, përsëriten, atëherë kjo sëmundje mund të ndikojë dhe të dëmtojë ndjeshëm cilësinë e jetës së një personi.

Në kuptimin më të gjerë, depresioni mund të shkaktojë që personi i prekur të mos jetë në gjendje të funksionojë normalisht në jetën e përditshme (në shtëpi, në shkollë, në punë). Në rastin më të keq, depresioni mund të çojë në vetëvrasje. Më shumë se 700,000 njerëz kryejnë vetëvrasje çdo vit. Vetëvrasja është shkaku kryesor i vdekjeve për njerëzit e moshës 15 deri në 29 vjeç.

Cili është ilaçi më i mirë për depresionin? A është e mundur të kurohet depresioni në mënyrë natyrale, apo ka një kurë natyrale për depresionin? Në çfarë mase dhe nëse ilaçet kundër depresionit, mund të ndihmojnë në trajtimin e kësaj gjendjeje? A ka ilaçe pa recetë për depresionin? Në pjesën tjetër të tekstit, ne do të zbulojmë përgjigjet e këtyre dhe pyetjeve të tjera që lidhen me depresionin.

Çfarë është depresioni?

Për të parë nëse ka dhe cili është një kurë për depresionin, duhet nisur nga vetë koncepti i depresionit. Gjegjësisht, depresioni mund të karakterizohet si një çrregullim i humorit që shkakton një ndjenjë të vazhdueshme, të vazhdueshme trishtimi dhe humbje të interesit për gjërat dhe aktivitetet që dikur i gëzonte një person. Po kështu, depresioni mund të shkaktojë vështirësi të konsiderueshme në të menduarit, kujtesën, ngrënien dhe gjumin.

Është normale që të gjithë të ndihen të trishtuar ndonjëherë për shkak të situatave të caktuara të jetës, si humbja e një pune, vdekja e një personi të dashur, divorci dhe të ngjashme. Por depresioni ndryshon nga një ndjenjë e thjeshtë trishtimi në atë që zgjat pothuajse çdo ditë vazhdimisht për të paktën dy javë, dhe përfshin simptoma të tjera përveç ndjenjave të trishtimit dhe mungesës së shpresës.

Depresioni nuk është një dobësi morale apo karakteristike e një personi, nga e cila një person mund të dalë thjesht duke u “këputur”. Ndonjëherë për trajtimin e depresionit është e nevojshme që njeriu ta kapërcejë përfundimisht këtë problem psikologjik me muaj, madje edhe vite.

Ka disa lloje të çrregullimeve depresive. Termi profesional dhe mjekësor “depresioni” nënkupton depresionin klinik ose çrregullimin e madh depresiv. Kjo është forma më e rëndë e depresionit. Nëse nuk merren ilaçe kundër depresionit, ose nëse depresioni nuk trajtohet, kjo gjendje mund të përkeqësohet ndjeshëm dhe të zgjasë për një kohë të gjatë.

Kur ndiheni të pafuqishëm, dhimbje dhe trishtim, përpiquni të merrni letrën dhe lapsin në duar. Shkruani mendimet tuaja, si ndiheni, çfarë ju shqetëson, por edhe çfarë mund të dëshironi të ndryshoni. Shkruani sikur po flisni me dikë. Më pas bëjeni sërish të nesërmen. Gjithçka mund të zgjidhet, por para së gjithash duhet të jeni të sinqertë me veten.

Ju duhet të rishikoni ndjenjat tuaja dhe të përcaktoni se çfarë ju shqetëson – marrëdhënia juaj me familjen dhe miqtë, përgjegjësia financiare apo diçka tjetër. Biseda me njerëzit e përfshirë ose një mik të besuar ndonjëherë mund të sjellë një zgjidhje përpara se stresi të arrijë kulmin.

Depresioni i lehtë duhet të trajtohet nëse ndikon në produktivitetin tuaj. Ju gjithashtu mund të provoni: Ndryshoni rutinën tuaj të zakonshme duke bërë një pushim, një aktivitet që ju pëlqen ose diçka të re – edhe nëse nuk ju pëlqen. Ushtroni për të ulur tensionin, për të përmirësuar tretjen, për t’u çlodhur dhe për të rritur shanset për të fjetur të qetë gjatë natës. Shmangni marrjen e vendimeve që ju bëjnë të ndiheni të kufizuar ose të bllokuar – është më mirë t’i shtyni ato derisa të ndiheni më të sigurt dhe gati për t’u përballur me to.

Fatmirësisht depresioni si çrregullim sot mjekohet me sukses, me psikoterapi, me terapi okupuse dhe me farmakoterapi.

Nëse po përjetoni simptoma të depresionit, hapi i parë është të vizitoni mjekun familjes, pastaj psikologun me të cilin duhet të punohet një program i përcaktuar në objektiva kryesore për trajtimin e kësaj së sëmundje. Flisni për shqetësimet tuaja dhe kërkoni një vlerësim të plotë.

Nëse një pacient ndjen pak ose aspak përmirësim pas disa javësh, atëherë duhet vizituar psikiatri, i cili përshkruan ose ndryshon dozën e ilaçeve, por edhe mund të shtojë ose zëvendësojë antidepresivin.

Është e rëndësishme të njoftoni mjekun tuaj nëse një ilaç nuk funksionon ose nëse përjetoni efekte anësore.

Nëse veprohet sipas trekëndëshit: mjek, psikolog dhe psikiatër – depresioni mjekohet me sukses!? Bashkëpunimi duhet të jetë i domosdoshëm.

Latest articles

Related articles