Avantazhet e Rusisë nga moti në luftën kundër Ukrainës

Rusia dhe Ukraina janë zhytur në baltë ndërsa luftojnë për kontrollin e Bakhmutit. Kushtet më të ngrohta në prill mund të çojnë në një ndërprerje të ngërçit.
Me përfundimin e dimrit në Ukrainë, Rusia po bën një sërë përparimesh në rajonin lindor të Donbasit, me synimin kryesor për të pushtuar qytetin e Bakhmut. Ndërsa vetë qyteti ka një rëndësi (të kufizuar) strategjike si një qendër transporti rajonale, as vlera e tij simbolike dhe as materiale nuk justifikon çmimin që po paguan Rusia.

Valë pas valë e forcave ruse është hedhur në të njëjtin sektor të vijës së frontit, me një kosto të rëndë që është paguar për përparimin modest.

Moti po luan rolin e tij në këtë. Me operacionin special të Vladimir Putin që ka zgjatur tashmë një vit, makineria e luftës ruse po përballet sërish me të njëjtat kushte që penguan përparimet e saj fillestare në vitin 2022. Shkrirja e pranverës, ose rasputitsa, sjell baltë dhe shi, duke kufizuar lirinë e manovrimit dhe duke kufizuar shumicën e lëvizjes në rrugët kryesore dhe rrjetet hekurudhore.
Shkrirja e pranverës ka diktuar historikisht ritmin e fushatave ushtarake në rajon. Në të kaluarën, rasputitsa parashikoi katastrofë për mongolët dhe ushtrinë e madhe të Napoleonit, dhe madje luajti një rol kryesor në Luftën e Dytë Botërore, duke ngadalësuar shtytjen gjermane drejt Moskës në 1941.

Sigurisht, balta nuk ka besnikëri. Ajo mposhti kundërofensivat sovjetike të vitit të mëpasshëm. Megjithatë, ka pak nevojë për të parë historinë e largët për të kuptuar rëndësinë e kushteve të motit pranveror.

Kushtet e lagështa, së bashku me gjendjen e keqe të forcave tokësore të Rusisë bënë që shtytja fillestare e Rusisë për Kievin vitin e kaluar të kryhej përgjatë autostradave kryesore. Rreziku i ngecjes jashtë rrugës kontribuoi në vendimin e Rusisë për të dërguar kolona të gjata tankesh dhe armatura të tjera që përparonin përgjatë rrugëve kryesore drejt kryeqytetit, në të cilat ukrainasit ishin në gjendje të shkaktonin humbje të mëdha.

Shumë automjete u humbën ose u braktisën. Është e drejtë të thuhet se kushtet e motit padyshim kontribuan në dështimet ruse në fillim të luftës.

Një vit më pas dhe balta po shtrëngon sërish aksionin rus. Dhe mund të jetë që theksi që Rusia po i vë Bakhmutit ka të bëjë më shumë me lehtësinë e saj nga një këndvështrim logjistik sesa vlerën e saj materiale për secilën palë.

Duke pasur parasysh gjendjen e tokës, nuk është për t’u habitur që Rusia po lufton për të furnizuar pjesën më të madhe të vijës së saj të frontit, me burime masive dhe trupa për një sulm të pamundur përgjatë pjesës më të madhe të gjatësisë së saj prej 600 miljesh.

Prandaj, forcat ruse po fokusohen në pikat që mund të arrijnë dhe realisht të sulmojnë. Bakhmut është relativisht i arritshëm nga perspektiva ruse, duke qenë mjaft afër hekurudhave dhe i arritshëm me rrugë. Është një nga vendet e pakta përgjatë vijës së frontit që Rusia mund të ofrojë efektivisht në mot të keq, kjo është arsyeja pse ajo ka qenë nën sulm gjatë gjithë dimrit dhe tani në pranverë.

Latest articles

Related articles