Çfarë është ‘Formula e Kilit’, teknika efikase për ndërtesa më të forta ndaj tërmeteve

Në ditët kur përjetuam fatkeqësinë e tërmetit, teknika e betonit të “murit të perdes” së përdorur nga vende si Kili doli sërish në plan të parë me sugjerimet e ekspertëve.

Lektori i Departamentit të Inxhinierisë së Ndërtimit të Institutit të Teknologjisë İzmir (İYTE) Prof. Dr. Cemalettin Dönmez tërhoqi vëmendjen për rëndësinë e përdorimit të mureve të perdes për ndërtesat rezistente ndaj tërmeteve.

“Kur zbatohet kjo formulë, ndërtesat ose nuk dëmtohen ose dëmtohen shumë pak, e lëre më të shemben”, tha Profesor Dönmez.

Ai deklaroi se pas tërmeteve që prekën 11 provinca në Kahramanmaraş, ekipet e kërkim-shpëtimit shkuan në rrethin qendror të Antakias të Hatay me një ekip prej 8 personash dhe kryen studime të vlerësimit të dëmeve në 500 ndërtesa.

Duke u shprehur se po punohet për dokumentimin e shkallës së dëmtimit të objekteve në rajon, Prof. Dr. Dönmez deklaroi se në ditën e 4-t, si pasojë e pluhurit të shkaktuar nga mbeturinat, gjysma e ekipit u sëmur dhe duhej të kthehej në İzmir.

Duke u shprehur se inxhinierët e ndërtimit projektojnë sipas specifikimit, Prof. Dr. Dönmez theksoi rëndësinë e ‘formulës së Kilit’, e cila detyron një sasi të caktuar të perdeve në ndërtesa.

Sipas tij, duke shpjeguar se kjo formulë duhet zbatuar gjerësisht, pasi konsiderohet si sigurim në kostot e ndërtimit si dhe parandalimin e humbjeve të jetës.

Latest articles

Related articles