Si të dalësh i fituar në çdo debat, sipas metodës së Gandit

Jeta e Mahatma Gandit është plot me histori dhe anekdota rreth konfrontimeve që përfundojnë duke çliruar doza të mëdha mençurie.

Në fakt, ky njeri mori famë dhe hyri në histori si i pari që udhëhoqi një “revolucion” pa dhunë.

Thuhet, për shembull, se një herë ishte ulur për të ngrënë pranë një profesori në Universitetin e Londrës. Profesori i kërkoi të largohej sepse “zogjtë dhe derrat nuk mund të hanë bashkë“. Gandi u ngrit dhe tha: “Mos u shqetëso profesor, unë do të fluturoj menjëherë larg.”

“Synimi i të gjitha diskutimeve nuk duhet të jetë suksesi, por përparimi.” -Joseph Joubert

Gandi thuajse gjithmonë e arrinte synimin e tij në diskutime. Por ai e bënte këtë me një inteligjencë dhe një hir të tillë që në fund i jepte diçka kundërshtarit të tij.Sekreti i tij, në vend që të fitonte argumentin, ishte të zbulonte një mësim që mund të nxirrej nga situata.

Pra, nëse mendoni se ia vlen ta njohim metodën e Gandit, ne do të detajojmë sugjerimet e saj për të pasur sukses në një diskutim.

Mos jini egoist dhe mos debatoni fort

Për Gandin, çdo këndvështrim mbi një problem duhet të përfshijë gjithashtu kushtet që i krijohen kundërshtarit. Duke qenë i vendosur për këtë ide, ai shkatërroi monopolin e industrisë së tekstilit anglez dhe më pas shkoi në secilën prej fabrikave për të kërkuar falje për shkarkimet që kishte shkaktuar.

Ai karakterizohej gjithashtu nga studimi i plotë i çdo teme. Ai nuk mjaftohej me një pamje sipërfaqësore të botës. Ai lexonte, ai hulumtonte, ai u konsultohej. E gjithë kjo e lejoi atë të krijonte një mendim të bazuar dhe të informuar për çdo çështje. Ky është padyshim një themel i fortë për të përballuar çdo debat.

Trajnoni forcën fizike dhe durimin

Kuptova se forca e trupit kontribuon në mënyrë vendimtare në forcën e mendjes. Gandhi karakterizohej nga mbajtja e një forme të mirë fizike, e cila e lejoi atë të duronte periudha të vështira me një aftësi të mahnitshme për t’u rikuperuar. Stërvitja e trupit siguron vetëpërmbajtje, forcimin e vullnetit dhe vetëkontrollin.

Durimi, nga ana tjetër, është trajnimi i mendjes. Gandi tha se një mur duhet të ndërtohet tullë për tullë. Dhe se çdonjëra ka momentin e vet për t’u vendosur atje. Durimi është një tipar i mendjeve më të forta. Të mos dorëzohesh në impulsin e parë është çelësi i suksesit, veçanërisht në një përballje.

Empati me tjetrin, përfshihu me emocionet e tyre

Gandi trumbetoi ide që ishin universale në shtrirje. Parimet e tij nuk ishin produkt i një vizioni lokalist apo të çuditshëm. Krejt e kundërta. Në idetë dhe luftën e tij ishte i pranishëm edhe i gjithë njerëzimi. Doktrina e tij u fokusua fillimisht te njerëzit e tij, por u frymëzua nga vlerat universale.

Ky lider u dha një vend të rëndësishëm emocioneve. Fjalimi i tij nuk ishte thjesht ideologjik. Ai u përpoq të kuptonte pozicionin e kundërshtarëve të tij dhe mori parasysh atë që ata mund të ndjenin. Kjo është arsyeja pse qindra mijëra njerëz në botë e ndoqën dhe e admiruan, edhe nëse nuk e ndanë kauzën e tij. Fitimi i një debati nuk nënkupton domosdoshmërisht anulimin e tjetrit.

Flisni një gjuhë të thjeshtë dhe jini transparent

Thjeshtësia në të folurin e tij ishte diçka që karakterizon liderët e mëdhenj. Ata nuk flasin për t’u admiruar, ata flasin për t’u kuptuar. Dhe mënyra më e mirë për të nxitur të kuptuarit është përdorimi i gjuhës së thjeshtë, të cilën çdokush mund ta kuptojë.

Ky do të ishte populizëm nëse pas tij do të fshiheshin interesa. Por nëse fjalët e thjeshta nuk fshehin të vërtetat e fshehura, ato arrijnë në zemrat e njerëzve. Një fjalim autentik dhe i vërtetë ka një fuqi të madhe bindjeje. Dhe gjithashtu mbart respekt. Një diskutim verbal fitohet kështu: me argumente të thella, të thëna thjesht dhe pa gënjeshtra.

Rritni mbështetjen te vetja dhe këmbëngulni

Gandi këmbënguli të bënte kripën e tij. Në qepjen e veshjeve tuaja dhe objekteve të tjera të përditshme. Ai e ktheu vetëbesimin në një mënyrë për të ndërtuar lirinë. Ai e dinte se lidhjet e varësisë nuk lindin në gjërat e mëdha, por në detajet e vogla. Dhe e sulmoi të keqen që në rrënjët e saj.

Këtij udhëheqësi të madh iu deshën 55 vjet për të arritur ditën e pavarësisë e Indisë, që ishte ëndrra e tij e madhe. Ai e bëri atë sipas mënyrës së tij: pa përdorur dhunën. Ai kaloi mijëra vështirësi para se të mundte. Vështirësi të të gjitha llojeve, madje edhe konflikte me veten. Thellë brenda vetes ai e dinte se këmbëngulja është një çelës që përfundon duke hapur çdo derë dhe se aftësia për të këmbëngulur i lejon dikujt të përparojë drejt suksesit.

Të gjitha mësimet e Gandit na lënë me një katalog të çmuar të vlerave njerëzore. Triumfi i tij ishte një triumf i shpirtit dhe prandaj shënjon një para histori dhe pas histori. Më i madhi nga të gjitha urdhërimet e tij ishte të përballej, pa synimin për të shkatërruar tjetrin. Në këtë mënyrë nuk ka kurrë disfatë, pasi është një mënyrë e sigurt që të gjithë të përfundojnë duke fituar, edhe nëse nuk është gjithçka që do të dëshironin.

Latest articles

Related articles