NASA jep alarmin: Tre asteroidë të mëdhenj do të kalojnë pranë Tokës këtë javë

Sipas NASA-s, tre asteroidë të mëdhenj, duke përfshirë dy “potencialisht të rrezikshëm”, do të kalojnë orbitën e Tokës rreth diellit këtë javë.

Sistemi ynë diellor është shtëpia e miliona shkëmbinjve hapësinorë renegatë dhe këtë javë tre të mëdhenj do të kalojnë pranë Tokës.

Por më i afërti do t’i mungojë planetit tonë për 2.2 milionë milje, ose rreth 10 herë më shumë se distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës, sipas NASA-s.

Të hënën (27 shkurt), një asteroid i quajtur 2012 DK31 kaloi pranë planetit tonë në një distancë prej rreth 3 milion milje (4.8 milion km). Asteroidi ishte rreth 137 metra i gjerë, ose afërsisht aq i gjerë sa një rrokaqiell 40-katësh.

Edhe pse shkëmbi hapësinor nuk paraqeti kërcënim të menjëhershëm për Tokën, NASA e klasifikoi atë si një asteroid potencialisht të rrezikshëm (PHA) – që do të thotë se shkëmbi është mjaft i madh dhe orbiton mjaftueshëm afër Tokës saqë mund të shkaktojë dëme serioze nëse trajektorja e tij ndryshon dhe ndodh një përplasje.

Në përgjithësi, çdo asteroid me përmasa më të mëdha se 137 m i gjerë dhe që rrotullohet brenda 4.6 milion milje (7.5 milion km) nga Toka konsiderohet një PHA.

NASA ka hartuar trajektoren e këtij asteroidi për 200 vitet e ardhshme dhe nuk parashikohet të ndodhë asnjë përplasje.

Latest articles

Related articles