Ana negative e cigareve elektronike

Tymosja ka rreziqe, pavarësisht nga ajo që bëni. Fillimi i përdorimit të cigareve elektronike, ose kalimi nga cigaret në ato elektronike, rrit rrezikun e efekteve shkatërruese shëndetësore. Opsioni më i sigurt, sipas Shoqërisë Amerikane të Kancerit, është të shmangni krejtësisht tymosjen dhe pirjen e duhanit.

Edhe pse hulumtimi mbi efektet shëndetësore të tymosjes, është në vazhdim dhe mund të duhet pak kohë që të kuptohen rreziqet afatgjata.
Hulumtimet paraprake sugjerojnë që tymosja paraqet rreziqe për shëndetin e zemrës.

Aerosolet e lëngshme përmbajnë grimca, agjentë oksidues, aldehide dhe nikotinë. Kur thithen, këto aerosole me shumë mundësi ndikojnë në zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut.

Një raport i vitit 2018 nga Akademitë Kombëtare të Shtypit (NAP) gjeti dëshmi domethënëse se thithja e një tymi nga një cigare elektronike nikotine shkakton një rritje të rrahjeve të zemrës.

Një studim i vitit 2019 vlerësoi të dhënat nga një sondazh mbarëkombëtar me gati 450 mijë pjesëmarrës dhe nuk gjeti asnjë lidhje të rëndësishme midis përdorimit të cigareve elektronike dhe sëmundjeve të zemrës.

Sidoqoftë, ata zbuluan se njerëzit që pinin cigare konvencionale dhe cigare elektronike kishin më shumë gjasa të kishin sëmundje të zemrës.

A ka ndonjë ndryshim midis pirjes së duhanit dhe pirjes së cigareve?
Si ndikon përdorimi i cigareve elektronike në zemrën tuaj?

Efektet afatgjata të pirjes së cigareve janë të dokumentuara mirë dhe përfshijnë një rrezik në rritje të goditjes, sëmundjeve të zemrës dhe kancerit të mushkërive.

Sipas CDC, pirja e duhanit shkakton gati 1 në çdo 5 vdekje në Shtetet e Bashkuara.

Tymosja e cigareve elektronike, mund të duket të jetë një zgjedhje më pak e rrezikshme për njerëzit që po përpiqen të lënë duhanin. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që nuk ka rreziqe të përfshira, edhe nëse lëngu i tyre është pa nikotinë.

Ekzistojnë prova të kufizuara deri më sot për efektet afatgjata të tymosjes, sepse ne e dimë se efekteve do të ju duhen dekada për t’u zhvilluar. Por bazuar në përvojën me cigare, mund të priten efekte të ngjashme negative shëndetësore, përfshirë COPD, sëmundjet e zemrës dhe kancerin.

Si ndikon tymosja në mushkëritë tuaja?

Disa studime sugjerojnë që avullimi mund të ketë efekte negative në mushkëri, por nevojiten më shumë kërkime.

Në veçanti, një studim i vitit 2015 shqyrtoi efektet e lëngjeve elektronikë me shije si në qelizat e mushkërive të njeriut ashtu edhe në qelizat e mushkërive tek minjtë. Studiuesit raportuan një numër efektesh negative në të dy llojet e qelizave, përfshirë toksicitetin, oksidimin dhe inflamacionin.

Një studim i vitit 2018 vlerësoi funksionin e mushkërive të 10 personave që kurrë nuk kishin pirë cigare menjëherë pas lëngjeve të avullimit me ose pa nikotinë.

Studiuesit arritën në përfundimin se avullimi me dhe pa nikotinë prish funksionin normal të mushkërive te njerëzit përndryshe të shëndetshëm.

Sidoqoftë, ky studim kishte një madhësi të vogël të mostrës, që do të thotë se rezultatet mund të mos vlejnë për të gjithë.

Efektet shëndetësore të mushkërive nuk pritet të shihen për 20 deri në 30 vjet. Kjo është arsyeja pse u desh aq kohë sa u desh që efektet negative të cigareve në shëndet të njiheshin gjerësisht. Madhësia e plotë e efekteve të përbërësve toksikë të cigareve elektronike mund të mos dihet për 3 dekada të tjera.

A ka mënyra të tjera për të minimizuar efektet anësore?
Nëse jeni të shqetësuar për efektet negative të avullimit, këto metoda mund të ju ndihmojnë:

Pini ujë menjëherë pasi të keni fshirë për të parandaluar simptoma të tilla si goja e thatë dhe dehidratimi.

Për të zvogëluar efektet anësore nga goja pas tymosjes, lani furçën për të pastruar sipërfaqen e dhëmbëve tuaj.

A ka efekte të tjera fizike që duhet marrë parasysh?

Raporti i vitit 2018 nga NAP gjeti prova thelbësore se tymosja shkakton mosfunksionim të qelizave, stres oksidativ dhe dëmtim të ADN-së.

Disa nga këto ndryshime qelizore janë të lidhura me zhvillimin e kancerit në planin afatgjatë, megjithëse aktualisht nuk ka prova që sugjerojnë se tymosja shkakton kancer.

Gjithashtu mund të ketë efekte specifike negative në grupe të caktuara, veçanërisht të rinjtë.

Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raporton se avullimi me nikotinë mund të ndikojë përgjithmonë në zhvillimin e trurit tek njerëzit nën moshën 25 vjeç.

Latest articles

Related articles