Mos bëni këto gjëra nëse jeni në makinë në momentin kur ndodh ndonjë tërmet

Nëse jeni duke vozitur me makinë në momentin kur ndodh një tërmet është e rëndësishme të dini se çfarë të bëni nëse jeni në rrugë.

Në rast se gjendeni duke vozitur në rrugë mos frenoni papritur, kjo pasi rrezikoni të befasoni shoferët tjerë dhe të shkaktoni aksidente. Frenimi i papritur mund të çojë në një përplasje nga ana e pasme dhe në grumbullim të shumë automjeteve.

Mos u përpiqni të tejkaloni tërmetin duke rritur shpejtësinë, edhe pse mund të jetë joshëse ta provoni këtë nuk do të jeni në gjendje t’i ikni tërmetit. Valët P mund të udhëtojnë deri në 14 kilometra në sekondë, që është dukshëm më e shpejtë se çfarëdo automjeti që ju ndodh të vozitni.

Në këtë gjendje, ju nuk duhet të dilni nga automjeti dhe të vraponi. Jo vetëm që nuk ka gjasa t’i shpëtoni rrezes së një tërmeti të madh, por çarjet e mëdha, lëkundjet e forta dhe linjat e energjisë elektrike të rëna, mbeturinat, xhamit, rrjedhjet e gazit etj, janë faktorë të këqij kur jeni në këmbë. Ju nuk duhet të dilni nga makina, vetëm nëse qëndrimi brenda ju vë në rrezik të menjëhershëm.

Ju nuk duhet të vozisni nën ose mbi urë. Urat janë në rrezik të lartë për dëmtime nga tërmeti veçanërisht gjatë tërmeteve të mëdha. Ju duhet t’i shmangni ato nëse është e mundur, duke përfshirë menjëherë pas tërmetit. Është mirë të shmangni vozitjen mbi ura nëse vëreni dridhje.

Çfarë duhet të bëni kur jeni në makinë gjatë një tërmeti?

Ulni gradualisht shpejtësinë: Gjatë një tërmeti, zvogëloni shpejtësinë tuaj gradualisht për të shmangur befasimin e shoferëve të tjerë dhe përfshirjen në një aksident në pjesën e pasme ose grumbullimin e shumë automjeteve.

Ndaloni matanë rrugës. Tërhiquni në anë të rrugës, larg urave, mbikalimeve, linjave të energjisë dhe rreziqeve të tjera. Nëse nuk ka hapësirë të qartë për t’u tërhequr, vazhdoni të vozitni derisa të gjeni një të tillë.

Parkoni: Vendosni frenin e parkimit, fikni automjetin dhe vendoseni në rripin e sigurimit. Makina juaj është një vend i sigurt për të qenë gjatë një tërmeti, për sa kohë që nuk është në rrugën e ndonjë gjëje që mund të jetë e rrezikshme, si një urë, linja elektrike ose shtyllë.

Prisni: Pasagjerët e një automjeti duhet të qëndrojnë në makinë derisa lëkundjet të ndalojnë. Lëreni makinën tuaj vetëm nëse qëndrimi në automjet përbën një rrezik të menjëhershëm për sigurinë. Rezervoni makinën tuaj me furnizime emergjence ose mbani një pajisje për mbijetesën nga tërmeti. Pasi lëkundja të jetë qetësuar, vazhdoni me kujdes.

Edhe pasi tërmeti i fortë të ketë kaluar, është e rëndësishme të veproni me kujdes. Një tërmet mund të dëmtojë integritetin e ndërtesave, rrugëve dhe shërbimeve. Sapo lëkundjet të ndalojnë dhe të jetë e sigurt për të vozitur përsëri, duhet të vazhdoni me kujdes.

Latest articles

Related articles