Sa karburant konsumon vetura juaj në temperatura të ulëta

Mesatarisht, në një temperaturë prej minus 7 gradë Celsius, një veturë konsumon deri në 12 për qind më shumë karburante se në stinën e pranverës ose verës në 25 gradë.

Vozitja në distanca të shkurtra në dimër nuk është ekonomike sepse atëherë vetura harxhon më shumë karburant, pra motori nuk nxehet.

Mesatarisht, në një temperaturë prej minus 7 gradë, një veturë konsumon deri në 12 për qind më shumë se në pranverë ose verë në 25 gradë.

Ka disa arsye për këtë:

1 Motorit i duhet pak kohë për të arritur temperaturën optimale kur punon në mënyrë më efikase.

2 Moti i ftohtë ul presionin e gomave, gjë që mund të rrisë rezistencën e rrotullimit dhe konsumin e karburantit (kontrolloni periodikisht presionin e gomave).

3 Ajri i ftohtë është më i dendur se ajri i ngrohtë, duke rritur rezistencën e drejtimit dhe konsumin e karburantit.

4 Në kushtet kur ka borë dhe akull në rrugë, rrotat lëvizëse rrëshqasin më shumë, gjë që rrit edhe konsumin e karburantit.

5 Ngadalësimi i veturës deri në 60 km/h (për shkak të kushteve të rrugës dimërore) gjithashtu ndikon negativisht në konsumin e karburantit.

Këshilla jonë është që, kur të ndizni veturën, filloni të vozitni sa më shpejt, sepse motori do të ngrohet më shpejt.

Latest articles

Related articles