Si të parandaloni ngrirjen e tubave në dimër…

Kur temperatura bie, pronarët e shtëpive duhet të jenë në vëzhgim për diçka që mund të mos jenë në gjendje ta shohin në të vërtetë: një tub të ngrirë.

Pasi të zbulohet një tub i ngrirë në një shtëpi, është e rëndësishme të veproni shpejt për të shkrirë në mënyrë të sigurt tubin. Akulli zgjerohet ndërsa formohet, kështu që një tub i ngrirë mund të shpërthejë dhe të krijojë një përmbytje.

Këto përmbytje mund të jenë shkatërruese për një shtëpi dhe mund të jenë jashtëzakonisht të shtrenjta për një pronar ose qiramarrës. Kompania e sigurimeve “State Farm” pagoi më shumë se 181 milionë dollarë në vitin 2022 për pretendimet në lidhje me dëmet nga tubat e ngrirë, me pretendimin mesatar që kushton mbi 20,000 dollarë, raportoi kompania në një njoftim të fundit për lajmet.

Michael Davis, një ekspert hidraulik me bazë në Illinois dhe shkrimtar në faqen e internetit “PlumberTip”, ndau disa gjëra që duhet dhe nuk duhet të bësh në portalin “Fox News Digital” kur bëhet fjalë për trajtimin e tubave të ngrirë. Për të parandaluar fatkeqësinë eksperti hidraulik rekomandon këto hapa:

Mundohuni të gjeni vendin e problemit
Davis tha për Fox News Digital: “Gjeni seksionin e ngrirë të tubit. Ju mund të jeni në gjendje të identifikoni seksionin e ngrirë duke kërkuar akull në pjesën e jashtme të tubit ose duke ndjerë për një seksion që është më i ftohtë se pjesa tjetër e tubit.”

Përpiquni të shkrini tubin me sende shtëpiake të zakonshme
Davis tha: “Nëse pjesa e ngrirë është e dukshme, aplikoni nxehtësinë në zonë duke përdorur një jastëk ngrohjeje elektrike, një tharëse flokësh ose një ngrohës portativ. Sidoqoftë, kjo këshillë vjen me një paralajmërim mjaft të madh.”

Mos përdorni ndezës ose flakë të hapur për të shkrirë një tub
Përveç të qenit i rrezikshëm, përdorimi i një ndezësi për të shkrirë një tub të ngrirë mund të dëmtojë në të vërtetë tubin, shpjegoi Davis, duke i bërë gjërat shumë më keq.

Mos u frikësoni nëse seksioni i ngrirë nuk mund të gjendet ose të arrihet
Hidrauliku tha: “Nëse pjesa e ngrirë nuk është e dukshme, ose nëse nuk jeni në gjendje të hyni në të, fikni furnizimin me ujë në tubin e prekur. Pas mbylljes së furnizimit me ujë, një person duhet të hapë rubinetin për të lejuar që uji të kullojë pasi tubi përfundimisht shkrihet.”

Thërrisni një hidraulik, nëse është e nevojshme
Nëse kanë kaluar disa orë që kur tubi është shkrirë dhe uji ende nuk rrjedh, ose nëse tubi shpërthen, Davis rekomandon të telefononi një hidraulik.

Mos harroni të jeni proaktiv
Ka shumë gjëra për të bërë përpara një ftohjeje ose stuhie për të parandaluar fatkeqësitë hidraulike, tha Davis. Ai shpjegon: “Për të parandaluar ngrirjen e tubave në të ardhmen, merrni parasysh izolimin e tubave të ekspozuar dhe mbajtjen e termostatit në të njëjtën temperaturë si ditën ashtu edhe natën.”

Latest articles

Related articles