Reuters: Aktivistët pro-rusë në Gjermani dhanë fonde për një divizion të ushtrisë ruse

Një grup aktivistësh pro-rusë në Gjermani dhuruan fonde për një divizion të ushtrisë ruse që luftonte në Ukrainë dhe paratë u përdorën për blerjen e radiove, kufjeve dhe telefonave, sipas një oficeri të divizionit dhe mesazheve të organizatorëve të grupit.

Sipas Reuters, çifti në qendër të grupit, Elena Kolbasnikova dhe Max Schlund, i dorëzuan oficerit personalisht shumën prej 500 eurosh në fund të vitit të kaluar.

Mesazhet e tyre tregojnë se ata i dinin paratë e paguara për pajisjet e telekomunikacionit – pavarësisht sanksioneve të Bashkimit Evropian që kufizojnë furnizimin me pajisje të tilla për ushtrinë ruse.

Një raport i Reuters i 3 janarit zbuloi se Kolbasnikova dhe Schlund ishin mes një numri individësh në Gjermani që promovojnë një qëndrim pro-Moskës duke mbajtur lidhje të fshehta me Rusinë, entitetet ruse të sanksionuara ose të djathtën ekstreme.

Raporti tregoi se Kolbasnikova dhe Schlund morën bileta nga krahu i Berlinit i një agjencie shtetërore ruse të promovimit kulturor, Rossotrudnichestvo, për të udhëtuar në Moskë për një konferencë të drejtuar nga presidenti rus Vladimir Putin. Prokurorët e Berlinit kanë thënë që atëherë se po hetojnë zyrën e agjencisë në Berlin.

Provat e reja të mbledhura nga Reuters tregojnë se çifti është më i përfshirë në fushatën ushtarake të Kremlinit në Ukrainë se sa mendohej më parë.

Në një mesazh të dërguar në tetor për mbështetësit në një grup privat WhatsApp, të parë nga Reuters, Kolbasnikova shkroi: “Ne transferuam 500 euro për Divizionin e 42-të të Pushkave të Motorizuara të Federatës Ruse për të blerë radio, kufje dhe telefona radio”.

“Ne folëm me ta në Donetsk. Ata janë vendosur në vijën e parë të frontit. Burri im shërbeu me një nga këta djem”, shkroi ajo.

Një rregullore e BE-së e datës 25 shkurt 2022 ndalon furnizimin ose financimin e blerjes së mallrave të caktuara për ushtrinë ruse. Lista e mallrave përfshin “pajisjet radio (p.sh., transmetuesit, marrësit dhe transmetuesit).”

Sipas ligjit gjerman, dënimi penal për këdo që zbulohet se ka shkelur sanksionet është deri në pesë vite burg.

Kolbasnikova dhe Schlund dhanë paratë, të cilat ata thanë se i mblodhën nga mbështetësit, oficerit rus Dmitry Tkachev në Rostov-on-Don, një qytet në jug të Rusisë, gjatë kthimit nga një udhëtim në Donbas të Ukrainës, tha Tkachev për Reuters. Rajoni i Donbasit kontrollohet kryesisht nga Rusia.

Me kërkesë të komandantit të tij, Tkachev i përdori paratë për të blerë pajisjet e komunikimit dhe ia dërgoi divizionit, i cili është i vendosur në vijën e frontit në Ukrainën lindore, tha ai. Tkaçev tha se ai shërben në divizionin e 42-të dhe është përgjegjës për sinjalet dhe komunikimet.

E pyetur për koment, Kolbasnikova tha: “Avokati ynë do t’ju përgjigjet. Gjithashtu, ju do të përgjigjeni për gënjeshtrat dhe provokimet tuaja”, ndërsa nuk e identifikoi avokatin.

Ministria ruse e Mbrojtjes nuk iu përgjigj një kërkese për koment. Oleg Silkin, ushtruesi i detyrës së shefit të komunikimit të divizionit të 42-të, konfirmoi se Tkachev është përgjegjës për blerjen e pajisjeve, por tha se shefi i përhershëm i komunikimit, Nikolai Sitnikov, është në vijën e frontit në Ukrainë dhe i arritshëm vetëm përmes kanaleve speciale ushtarake.

Ministria e Brendshme e Gjermanisë, doganat, Ministria e Drejtësisë dhe Ministria e Ekonomisë refuzuan të komentojnë mbi aktivitetet e grupit të kryesuar nga Kolbasnikova dhe Schlund, ndërsa shërbimi i shtypit i qeverisë gjermane nuk u përgjigj.

ORGANIZATORËT E PROTESTËS

Schlund, i cili ka studiuar në një akademi ushtarake ruse, u transferua në Gjermani në vitin 2012. Më vonë ai nisi një lidhje me Kolbasnikova, e cila është me origjinë nga Ukraina dhe ka punuar në Gjermani si infermiere.

Që nga pushtimi i Ukrainës nga Moska më 24 shkurt 2022, çifti kanë organizuar protesta në qytetin e Këlnit, duke i kërkuar qeverisë gjermane të ndalojë armatosjen e Ukrainës dhe të bëjë paqe me Moskën.

Si pjesë e aktiviteteve të tyre, ata kanë publikuar më parë se si kanë mbledhur donacione në Gjermani dhe kanë përdorur paratë për të sjellë ndihma humanitare, përfshirë ilaçe, për njerëzit në rajonin e Donbasit gjatë vizitës së tyre vitin e kaluar.

Ndihma për divizionin e 42-të iu zbulua një rrethi mbështetësish në grupin WhatsApp, të cilit Schlund dhe Kolbasnikova pranojnë vetëm njerëzit që kanë verifikuar, sipas një personi të njohur me grupin.

Latest articles

Related articles