Urdhërohet të largohet nga Rusia ambasadori i Estonisë

Ministria e jashtme ruse deklaroi se Estonia ka shkatërruar qëllimisht marrëdhëniet me Moskën.

Lëvizja e Rusisë kundër Laidre vjen pasi Estonia urdhëroi së fundmi zvogëlimin e madhësisë së ambasadës ruse në Talin. Moskës iu kërkua të reduktonte ambasadën e saj nga 17 në tetë deri në fund të janarit.

Estonia tha se stafi i ambasadës ka ndaluar së kërkuari avancimin e marrëdhënieve midis vendeve që nga shpërthimi i konfliktit.

Tensionet u ngritën javën e kaluar, pasi përfaqësues nga 11 vende të NATO-s u mblodhën në një bazë ushtarake në Estoni për të diskutuar një sërë paketash të reja për të ndihmuar Ukrainën të rimarrë territorin dhe të shmangë çdo përparim të mëtejshëm rus.

Laidre është emëruar në Federatën Ruse që nga viti 2018 dhe ka mbajtur më parë këtë rol në Mbretërinë e Bashkuar dhe Finlandë. Ai punonte nga Ambasada e Estonisë në Moskë dhe tani do të zëvendësohet me një të ngarkuar me punë një diplomat i një rangu më të ulët që vepron në vend të një ambasadori.

“Vitet e fundit, udhëheqja estoneze ka shkatërruar qëllimisht të gjithë gamën e marrëdhënieve me Rusinë. Kultivimi i armiqësisë ndaj vendit tonë është ngritur nga Talini në rangun e politikës shtetërore. Tani Estonia ka ndërmarrë një hap të ri jomiqësor për të reduktuar rrënjësisht numrin e personelit të ambasadës ruse në Talin, duke konfirmuar vijën drejt rënies së marrëdhënieve midis vendeve tona. Si përgjigje, pala ruse vendosi të ulë përfaqësuesin diplomatik në të dyja vendet për të ngarkuar me punë”, tha në deklaratë Ministria e Jashtme sipas CNN.

Njoftimi për shtyp shtoi se zoti Laidre u thirr në ministri të hënën ku iu kërkua të largohej nga vendi. Deklarata përfundoi duke thënë se zhvillimi i marrëdhënieve të dy vendeve tashmë është me Estoninë.

Latest articles

Related articles