Robotët mjekë kanë filluar të diagnostikojnë pacientë


Altin Joka Nutricionist

Është vlerësuar se gati gjysma e popullsisë së botës do të vuajë nga një sëmundje kronike në vitin 2025.
Ndër këto sëmundje mund të gjejmë sëmundjet e zemrës, kancerin dhe diabetin që kryesojnë listën. Për këtë arsye komuniteti i studiuesve dhe mjekët po i përqendrojnë sytë në Inteligjencen artificiale.
Profesionistët mjekësorë po shohin përmirësime në ndërhyrjet e hershme me rezultate shumë pozitive nga inteligjenca artificiale madje eshte hedhur ideja qe te fillojne dhe pjese te inteligjences artificiale te zevendesojne apo shtojne personelin mjekesor
Universiteti Shtetëror i Miçiganit ka marrë nje grant federal vitin e kaluar për të përshpejtuar kërkimin e barnave të reja për të luftuar një gamë të gjatë sëmundjesh duke përdorur inteligjencën artificiale.
Projekti përfshin një ekip shumë-disiplinor me biologë kompjuterikë, shkencëtarë kompjuterikë, kimistë medicinale dhe shkencëtarë farmakologjikë.
Ky diversitet në fushat profesionale “Është shumë i rëndësishëm” ka thënë Bin Chen, një profesor i asociuar në departamentet e Pediatrisë dhe Zhvillimit Njerëzor, Farmakologjisë dhe Toksikologjisë dhe Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë.
Sot inteligjenca artificiale po kryen disa nderhyrje ne trupin dhe organet e njeriu neper spitale
Por eshte hedhur ideja qe duhet te kemi ne te ardhmen mjeke te cilet te jene robote per te na vizituar apo kaluar ne kontrolle per te lehtesuar barren e semundjeve qe po shtohen neper spitale kudo ne bote dhe mungesa e ekipeve mjekesore po behet me e mrehte kudo.
Sfida këtu për të zhvilluar dhe kryer këto modele është qasja në të dhënat mjekësore të pacientit për shkak të ligjeve të privatësisë në SHBA dhe BE.
Në fakt, Big Data ka kapacitetin për të mbledhur shumë informacione nga shumë burime, shpresohet që në të ardhmen e afërt kjo disiplinë mund të zhvillojë sisteme më të mira për të ndarë të dhënat e pacientëve të çidentifikuar për të trajtuar sëmundjet dhe robotet mjeke do e kene me te lehte diagnozat dhe nderhyrjet dhe ne nje kohe rekord.
Është e pabesueshme të shohim se si shoqëria po ecën përpara ne teknologji dhe elemengte te tjere, por për sa i përket shëndetit është e qartë se jemi shumë larg për të marrë një rezultat të aftë për të bërë diferencën në kujdesin shëndetësor edhe per shume kohe ,ndonese studimet kane filluar per iteligjencen artificiale ne mjekesi
A do ta ndryshoje kjo jeten e njerezve ne te ardhmen??
Kjo nuk dihet por e sigurte eshte se jo shume larg ne spitalet tona kudo ne bote ne shume raste do vizitohemi nga robotet
Disa studiues thone qe kjo gje mund te shkaktoje dhe trauma tek disa paciente,ilace te gabuara,diagnoza te gabuara dhe me e keqja keta robote do jene te programuar per te dhene ilace te cilet shume studiues mendojne se do i sherbejne industrise farmaceutike e do programohen nga ata
Kjo ngelet per tu pare..por eshte e pashmangeshme..pasi do vij nje dite qe
Njeriu nuk do jete shume i dobishem duke u zevendesuar nga inteligjenca artificiale ne shume profesione

Latest articles

Related articles