Vendi që bleu fshehurazi 100 tonë brenda pak ditëve

Banka Qendrore e Kinës ka qenë në një zbavitje të blerjes së arit kohët e fundit, ndërsa përpiqet të krijojë një “rezervë” të fortë në një përpjekje për të reduktuar varësinë nga dollari amerikan.

Importet masive nga Banka Popullore e Pekinit (PBOC) nisën vetëm nëntorin e kaluar, kur u blenë 32 tonë ar – përveç blerjeve të zakonshme mujore. 30 tonë të tjerë ar “ekstra” pasuan në dhjetor, ndërsa vetëm në ditët e para të 2023 u blenë 100 tonë.

Si rezultat i këtyre furnizimeve të jashtëzakonshme, stoqet totale të Kinës arritën në 2010 tonë, një sasi e rritur me 3.2% krahasuar me tetorin 2022, kur stoqet nuk i kalonin 1950 ton.

Në fakt, siç tregojnë shifrat, rritja në dy muajt e fundit ka çuar importet për të gjithë vitin 2022 në nivelin më të lartë historik. Dhe kjo, natyrisht, ka kontribuar në rritjen e vazhdueshme të çmimit të metalit të çmuar në muajt e fundit, i cili ka arritur në 1,900 dollarë për ons (një nivel më i lartë në 11 muaj).

Pse po ndodh e gjithë kjo?

Kuptohet, këto zhvillime kanë ndezur një sërë skenarësh rreth synimeve të Kinës. Ekspertët shpjegojnë se blerjet e arit shtesë janë të lidhura pazgjidhshmërisht me synimin e Pekinit për të reduktuar varësinë nga dollari amerikan, pasi marrëdhëniet me SHBA-në vazhdojnë të përkeqësohen për shkak të “luftës” teknologjike.

Përveç kësaj, për shkak të faktit se rezervat e bankës qendrore përbëhen kryesisht nga dollarë, të cilët në çdo moment mund të jenë në qendër të sanksioneve perëndimore (siç ndodhi me Rusinë), qeveria kineze dëshiron të kufizojë ndikimin e një zhvillimi kaq të pafavorshëm.

Prandaj, Banka Popullore përpiqet të diversifikojë rezervat e saj, duke ulur dollarin dhe duke rritur arin. Kjo është ndihmuar nga situata më e gjerë në tregje, pasi dollari po bëhet gjithnjë e më i lirë, gjë që ndihmon Kinën të blejë metalin e çmuar me çmime më të ulëta.

Roli i Covid
Në të njëjtën kohë, siç theksojnë analistët, Kina i frikësohet rrezikut të vendosjes së kufizimeve të udhëtimit nga vendet e huaja, për shkak të shpërthimit të ri të koronavirusit dhe heqjes së papritur të politikës së “tolerancës zero” ndaj Covid.

Pra, nëse Perëndimi vendos masa kufizuese ose nëse Kina detyrohet të rivendosë bllokimet, shumë sektorë të ekonomisë (turizmi, industria, prodhimi) do të pësojnë dëme të konsiderueshme. Dhe rezervat e larta të arit, sigurisht, mund ta bëjnë atë dëm… më të butë.

Latest articles

Related articles