NATO po zhvendos shumë prej avionëve të saj vëzhgues në Rumani

NATO po zhvendos shumë prej avionëve të saj vëzhgues të dislokuar aktualisht në Gjermani, drejt Rumanisë, ku ata do të jenë më afër luftës së Rusisë kundër Ukrainës.

Avionët e vëzhgimit të Sistemit të Paralajmërimit dhe Kontrollit Ajror (AWACS) pritet të mbërrijnë në Bukuresht për të mbështetur praninë e forcuar të aleancës në rajon dhe për të monitoruar aktivitetin ushtarak rus, theksoi NATO në një deklaratë.

Avionët AWACS, që zakonisht stacionohen pranë Aachenit në Gjermaninë perëndimore, do të vendoseN në bazën e Forcave Ajrore Rumune në Otopeni afër Bukureshtit, rreth 200 kilometra nga kufiri lindor i vendit të BE-së dhe NATO-s me Ukrainën dhe do të qëndrojë atje për disa javë.

Ndërsa lufta e paligjshme e Rusisë në Ukrainë vazhdon të kërcënojë paqen dhe sigurinë në Evropë, nuk duhet të ketë asnjë dyshim për vendosmërinë e NATO-s për të mbrojtur dhe mbrojtur çdo centimetër të territorit aleat”, tha zëdhënësja e NATO-s Oana Lungescu.

AWACS-i ynë mund të zbulojë avionë qindra kilometra larg, duke i bërë ata një aftësi kyçe për parandalimin dhe qëndrimin e mbrojtjes të NATO-s. Falënderoj Rumaninë për pritjen e avionëve, i cili jep një kontribut të rëndësishëm në paralajmërimin tonë të hershëm’’, theksoi ajo.

Latest articles

Related articles