Zyrtarët në Gjermani thanë se vendi ka mjaft gaz

 

Gjermania ka gaz të mjaftueshëm për sezonin aktual të dimrit pa rrezikun se do të nevojiten blerje të jashtëzakonshme dhe urgjente, tha sot për të përjavshmen Bild am Sontag Klaus Müller, drejtor i Agjencisë Federale Gjermane të Rrjetit të Energjisë, duke shtuar se dimri i vitit të ardhshëm është tani fokusi i autoriteteve.

“Nuk pres që asgjë të shkojë keq këtë dimër”, tha Klaus dhe tregoi se depozitat e gazit janë aktualisht plot 90,97 për qind dhe se pas periudhës së dimrit, rezervat e gazit do të arrijnë në 50 për qind të kapacitetit të përgjithshëm.

“Tani po fokusohemi te dimri i ardhshëm”, theksoi Miller dhe kujtoi se çmimet e gazit u rritën gjatë vitit 2022, por edhe se së fundmi u ulën sërish dhe arritën në një nivel të qëndrueshëm që nuk do të ndryshojë në vitin e ardhshëm, deri në dy.

Megjithatë, ai paralajmëroi për tre faktorë të mundshëm rreziku që mund të ndikojnë në një rritje të re në çmimet e gazit.

Këto janë temperatura më të ftohta në sezonin e ardhshëm të dimrit, kërkesa më e lartë për gaz në Kinë dhe cenueshmëria e infrastrukturës së gazit, duke pasur parasysh sabotimin e gazsjellësit Nord Stream, tha Miller.

Latest articles

Related articles