Pse Shqipëria kryeson listën e popujve më gjumash në botë

Në një artikull të publikuar së fundmi në revistën shkencore Nature, shqiptarët kryesojnë listën për orët më të gjata të gjumit dhe pasohen nga sllovakët, rumunët, cekët e ukrainasit. Të fundit në listë janë filipinasit.

Ndërsa mesatarja e orëve të gjumit në botë është pak mbi 7 orë, mesatarja në nivel kombëtar ndryshon me thuajse një orë.

Nga 63 kombet në të cilat është kryer studimit, shqiptarët rezultojnë të flenë më shumë orë gjumë: më konkretisht 7 orë dhe 32 minuta për natë. Ky është numër shumë i lartë orësh sesa mesatarja e japonezëve që flenë 6 orë e 38 minuta.Ekspertët sugjerojnë se nëse doni të flini më shumë duhet të punoni me pak, të hani më mirë, të ushtroheni më shumë.
Kohëzgjatja e gjumit ndryshon ndjeshëm brenda dhe midis individëve. Kuptimi i përcaktuesve të këtyre variacioneve është kyç në shumë fusha shëndetësore dhe sociale, pasi gjumi është thelbësor për mirëqenien tonë.

Gjumi ka një efekt të thellë në funksionet tona trupore duke filluar nga mënyra se si funksionojnë gjenet dhe qelizat tona përmes proceseve të ndryshme fiziologjike, nga imuniteti dhe metabolizmi deri te funksionet komplekse të trurit që përfshijnë njohjen dhe shëndetin mendor. Të dy faktorët gjenetikë (p.sh., seksi) dhe mjedisi (p.sh., ndriçimi artificial) modulojnë gjumin.

Në veçanti, është treguar se mosha shpjegon një pjesë të madhe të variancës në kohëzgjatjen e gjumit brenda popullatës së përgjithshme, ku fëmijët flenë shumë më gjatë dhe më mirë se të rriturit, dhe të rriturit më të rinj që flenë më pak se të moshuarit.

Kohëzgjatja e raportuar e gjumit është gjetur të ndryshojë midis kombeve, me aziatikët (p.sh., Japonia, Indonezia, Malajzia, Filipinet) që flenë mesatarisht më pak se kombet e tjera. Megjithatë, pak studime epidemiologjike kanë raportuar modelet e gjumit në popullatën e përgjithshme nëpër vende.

Latest articles

Related articles