Senati amerikan miraton Buxhetin e Pentagonit 886 miliardë dollarë

Kongresi dhe Senati i SHBA-së kanë miratuar një projektligj gjithëpërfshirës për shpenzimet ushtarake me vlerë më shumë se 886 miliardë dollarë.

Ai përfshin 300 milionë dollarë ndihmë shtesë për Ukrainën, një përqindje e vogël e asaj që fillimisht ishte kërkuar për Kievin nga Shtëpia e Bardhë. Presidenti Joe Biden pritet të nënshkruajë masën në ligj.

Kongresi votoi 310 pro dhe 118 për të miratuar Aktin e Autorizimit të Mbrojtjes Kombëtare të vitit 2024 (NDAA) të enjten, i cili gjithashtu kaloi në Senat me një votim 87-13. Projektligji autorizon një gamë të gjerë shpenzimesh ushtarake, nga rritja e pagave për trupat tek fondet për armë të reja dhe përfaqëson një rritje prej 3% në buxhetin e mbrojtjes së SHBA-së krahasuar me vitin e kaluar.

Ndërsa ligjvënësit janë ende duke përpunuar një faturë të veçantë prej 105 miliardë dollarësh që do t’i kushtonte akoma më shumë ndihmë ushtarake Ukrainës dhe Izraelit, NDAA e re përfshin vetëm 300 milionë dollarë për Nismën e Ndihmës për Sigurinë e Ukrainës deri në vitin 2026, e cila do përdoret për blerjen e armëve për Kievin direkt nga kontraktorët e mbrojtjes.

Programi ishte pothuajse plotësisht i varfëruar pas dhjetëra paketave paraprake të ndihmës që nga viti i kaluar, me 1 miliard dollarë të mbetur që nga pasditja e së enjtes.

Autorizimi më i madh i shpenzimeve ushtarake në historinë e SHBA-së u miratua veçmas në Senat dhe Kongres në fillim të këtij viti, por u përball me negociata të gjata ndërsa ligjvënësit përpiqeshin të pajtonin një version përfundimtar për ta dërguar në tryezën e Presidentit Biden.

Latest articles

Related articles