Ditari i luftës: NATO e Ukraina replika për të ardhmen

Shefi i shtabit të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, Stijn Jensen, tha se Ukraina mund të bëhet anëtare e NATO-s në këmbim të dhënies së territorit Rusisë, gjë që gjithashtu do t’i jepte fund luftës.

Në një panel të mbajtur në Norvegji ku diskutohej e ardhmja e Ukrainës në NATO me profesorë universitarë dhe ekspertë, Jensen tha ndër të tjera:

“Një zgjidhje mund të jetë që Ukraina të heqë territorin dhe të fitojë anëtarësimin në NATO në këmbim. “Nuk po them se duhet të ndodhë, por mund të jetë një zgjidhje e mundshme”.

I pyetur nga gazeta norvegjeze “VG” nëse ky është qëndrimi i NATO-s, Jensen theksoi se diskutimi për regjimin e pasluftës tashmë është duke u zhvilluar dhe se çështja e dhënies së territoreve Rusisë tashmë është ngritur nga të tjerët.

Nga ana tjetër, këshilltari i shefit të shtabit të presidentit ukrainas, Mykhailo Podolyak, tha se Ukraina nuk do të shkëmbejë territoret e saj për anëtarësimin në NATO.

“Shkëmbim i terrritorit i ombrellës së NATO-s?” Kjo është qesharake. Do të thotë të zgjedhësh qëllimisht të mundësh demokracinë, të trimërosh një kriminel global, të ruash regjimin rus, të shkatërrosh ligjin ndërkombëtar dhe t’ua kalosh luftën gjeneratave të tjera”, shkroi Podoljak në rrjetin social Twitter).

Ai shtoi se përpjekjet për të ruajtur rendin botëror dhe triumfin e Putinit nuk do të sjellin paqe në botë, por një luftë të re.

Në të njëjtën kohë, profesori i marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin Goethe në Frankfurt rekomandon që politikanët të përgatisin urgjentisht nismat për ndërmjetësim dhe negociata, “edhe nëse paqja nuk është askund”.

Ajo që nevojitet është një “strategji e dyfishtë afatgjatë që mbështetet në llogaridhënien dhe besueshmërinë”, thekson profesoresha Nicole Dietelhoff, e cila po i referohet në mënyrë specifike një grupi kontakti ndërkombëtar, detyra e të cilit do të ishte “të përvijojë qasjet e mundshme dhe të diskutojë zgjidhjet e mundshme”.

Ajo këshillon qeverinë federale “të kërkojë një bisedë me të dyja palët në konflikt – kjo do të thotë me Kremlinin”. Studiuesi i paqes dhe konfliktit beson se kjo nuk do të thotë t’i afrohemi presidentit rus Vladimir Putin. Në thelb, gjithçka ka të bëjë me “të hapen dyert e vogla diku”. Kjo është arsyeja pse është “absolutisht e arsyeshme” të vazhdosh ta bësh atë, beson Dietelhoff.

Në të njëjtën kohë, ajo paralajmëron kundër përfundimit të mbështetjes ushtarake për Ukrainën në favor të negociatave urgjente të paqes. Kërkesa të tilla bëhen vazhdimisht në demonstrata dhe me letra të hapura. Kjo, thotë Dietelhoff, bazuar në atë që dihet aktualisht, nuk do të sjellë paqe të qëndrueshme.

 

 

 

Latest articles

Related articles