Meloni: 100 mijë euro gjobë për italianët që përdorin anglishten në komunikimin zyrtar

Italianët që përdorin anglishten apo gjuhë të tjera të huaja në komunikime zyrtare mund të përballen me gjoba deri në 100 mijë euro.

Këto janë rregullat e që pritet të vendosen nga një projektligj i ri i prezantuar nga Partia “Vëllezërit e Italisë”, të kryeministres Giorgia Meloni.

Fabio Rampelli, ligjvënës i dhomës së ulët, ishte ai që e prezantoi projektligjin që pritet të marrë mbështetjen e kryeministres.

Ndërkohë që projektligji pritet të ndalojë të gjitha gjuhët e huaja, duket se fokusi është te përdorimi i fjalëve në anglisht.

Në draft thuhet se “përdorimi i kësaj gjuhe turpëron dhe ofendon gjuhen italiane,” ndërsa shtohet se situata përkeqësohet edhe më tej prej faktit që Britania e Madhe nuk është pjesë e Bashkimit Europian.

Projektligji, i cili ende nuk ka dalë për debat parlamentar, kërkon që kushdo që mban një detyrë në administratën publike të ketë “njohuri me shkrim dhe orale dhe zotërim të gjuhës italiane”.

Ai gjithashtu ndalon përdorimin e gjuhës angleze në dokumentacionin zyrtar, duke përfshirë “akronimet dhe emrat” e roleve të punës në kompanitë që operojnë në vend.

Entitetet e huaja do të duhet të kenë botime në gjuhën italiane të të gjitha rregulloreve të brendshme dhe kontratave të punës.

Latest articles

Related articles