Lidhjet ruse të Monika Kryemadhit/ Dosja që tregon pagesat nga kompanitë e njerëzve të Vladimir Putinit

Në adresën zyrtare të Top Channel, ka mbërritur prej disa ditësh një e mail me të dhëna sensitive që flasin për përfshirjen e Monika Kryemadhit, ish-kryetare e LSI, në financime dhe pagesa të dyshimta nga kompani off shore të kontrolluara nga biznesmenë rusë të naftës.

Në djeninë tonë, këto të dhëna janë dërguar edhe në media të tjera në Shqipëri dhe jo vetëm. E maili është anonim, i dërguar nga platforma proton, por pas verifikimit dokumentet janë autentike. Ato tregojnë detajet dhe provat e lidhjeve ruse, të Kryemadhit me kompanitë që janë denoncuar si sponsorë të partisë së Vladimir Putinit në Rusi.

Dosja përmban fakte të pagesave të dyshimta, të bëra dhe të marra nga Monika Kryemadhi, politikane shqiptare dhe bashkëshortja e ish-presidentit të Shqipërisë, Ilir Meta. Faktet e zbuluara tregojnë se në vitin 2017, Kryemadhi ka bërë dhe ka marrë këto pagesa të dyshimta nga llogaria e saj bankare offshore për kompanitë e kontrolluara nga biznesmenët rusë të naftës. Faktet janë si më poshtë.

Në këtë dokument, Kryemadhi mori dy pagesa në llogarinë e saj bankare në Banco Espirito Santo SA (dega e Madeira, IBAN: PT50 002600000094497331092) nga Holdem Holding Limited, një kompani e regjistruar në Qipro (shih Dokumentin 1). Pagesat erdhën nga llogaria e Holdem në UBS AG, IBAN-Nr. CH420020620645331160 W (shih Dokumentin 1). Nga këto llogari, llogaria e Kryemadhit mori dy pagesa (shih Dokumentin 1): Më 15 shkurt 2017, Kryemadhi mori një pagesë prej 5,350 euro nga kompania Holdem.

Më 23 maj të vitit 2018, një tjetër pagesë prej 13.500 euro, po nga Holdem. Në kohën e transferimeve në vitin 2017, Holdem Holding Limited ishte në bashkëpronësi të tri kompanive të regjistruara nga Ishujt Virginia (shih Dokumentin 2 dhe Dokumentin 3): Kompanitë janë Curol Investments Limited (adresa e regjistruar: Trust Offices 197 Main Street Totalserve Trust Company Limited, Road Town Tortola, BVI). Vollandes Assets Corporation (adresa e regjistruar: Quijano Chambers Road Toën, Tortola, BVI) dhe Kealy Worldwide Corp (adresa e regjistruar: Trident Chambers, POBox 146 Road Toën, Tortola, BVI).

Nëpërmjet pronësisë së njërës prej këtyre kompanive, Alexander Smuzikov, një biznesmen multimilioner rus dhe partneri i tij i biznesit Alexander Kaplan vlerësohen të jenë pas kompanisë Holdem. Smuzikov është quajtur një “oligark në hije” në raportimet e mediave ruse. Ai mbajti lidhje të ngushta me oligarkët rusë, që aktualisht i nënshtrohen sanksioneve si Viktor Vekselberg dhe Mikhail Fridman gjatë kohës së tij si zëvendëspresident në gjigantin e naftës TNK-BP.

Kaplan shërbeu gjithashtu si nënkryetar në TNK-BP dhe si drejtor menaxhues në A1, divizioni i investimeve të Mikhail Fridman dhe Pyotr Aven’s Alfa Group. Nga themelimi i kompanisë më 28 maj 2016 dhe shpërbërja më 31 korrik 2018, Smuzikov u rendit si me ndikim ose kontroll të rëndësishëm në të dhënat e korporatave në Mbretërinë e Bashkuar të Balkan Petroleum Holding Limited tashmë të shpërbërë në Mbretërinë e Bashkuar (shih dokumentin 4, dokumentin 5 dhe dokumentin 6).May be an image of text that says "Date: TRANSFER CREDIT ADVICE №호 IBAN: Account no: 15.02.17 Customer/s TP 130581 PT50 002600000094497331092 Reference operation: 4122496/001.000.EUR 06466701310007PB credit your account in concept International transfer: YES Transferor: Benficiary: /HOLDEM HOLDING LIMITED/ UBS AG/CH420020620645331160W Details of credit: KRYEMADHI MONIKA, MRS DIVIDEND το SHAREHOLDER INTERIM DEC-JAN 2016 COMPANY RES. 01/02022017 Value: 13.02.17 NRT: A-700158-F Total credited: EUR5.350,00 Bank remarks: 016001 LIDHJET RUSE TẺ MONIKA KRYEMADHIT"

Smuzikov dhe Kaplan u raportuan nga Reuters se ishin pronarët pas Balkan Petroleum (shih Dokumentin 7). Sipas të dhënave të korporatave në Mbretërinë e Bashkuar, kompania mëmë e drejtpërdrejtë e Balkan Petroleum që nga themelimi deri në shpërbërjen e saj ishte Davolia Holdings, një kompani e regjistruar në Qipro (shih Dokumentin 4). Davolia u themelua më 17 maj 2016 dhe aktualisht është në shpërbërje pas likuidimit vullnetar. Davolia është regjistruar në të njëjtën adresë si Holdem. Drejtoresha e Davolia është Pantelitsa Chrusostomou (greqisht: ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ), e cila më parë ka shërbyer si drejtore e Holdem midis 2018 dhe 2020. (shih Dokumentin 8 dhe Dokumentin 9).

Nga themelimi i kompanisë deri në korrik 2019, Davolia ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga Vollandes dhe Dalia Global Corp, një kompani tjetër e regjistruar ne Ishujt Virginia (shih Dokumentin 10 dhe dokumentin 11). Smuzikov është renditur gjithashtu si pronari përfitues i Dalia në Pandora Papers, rrjedhja masive e tetorit 2021 e 11.9 milionë dokumenteve (shih Dokumentin 12). Smuzikov kishte ndikim ose kontroll të rëndësishëm mbi Balkan Petroleum dhe u raportua nga Reuters se ishte pronar i kompanisë së bashku me Alexander Kaplan. Prandaj, Smuzikov dhe Kaplan duhet të kenë qenë gjithashtu pronarë të Vollandes dhe Dalia Global Corp dhe për rrjedhojë duhet të kenë pasur të paktën pjesërisht pronësinë e Holdem në kohën e transaksioneve me Kryemadhin.

Ky dokument (Dokumenti 1) tregon gjithashtu se Kryemadhi ka bërë një pagesë nga llogaria e saj bankare në Credit Agricole (Suisse) SA në Cyrih (IBAN: CH04087410085921800021) prej 8,374 eurosh për një kompani të regjistruar në Qipro, Vradus Holdings Ltd. Pagesa është referuar si ‘Invoice 30 01 25062017 Sherbime Marketingu’. Pagesa është dërguar në llogarinë e Vradus në UBS AG (numri i llogarisë: 0206 – 123637.60X; IBAN: CH490020620612363760X). Vradus Holdings Ltd (HE 270621; Adresa e regjistruar: Γρίβα Διγενή, 115, 3101 Λεμεσός, Κύπρος) u themelua në Qipro më 16 korrik 2010 dhe u shpërbë në 21 prill 2021 (shih Dokumentin 13).

Sipas grumbulluesve qipriotë të të dhënave të korporatave, Vradus ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga dy kompani të inkorporuara në BVI nga viti 2012 deri në 2019 (shih Dokumentin 15 dhe Dokumentin 16): ato janë Investimet HQ Limited dhe Veng Holdings & Finance Inc.

Nga viti 2012 deri në 2013, Vradus mbante 100% në kompanitë e shitjes së naftës regjistruar në Rusi OOO Magnatek (rusisht: ООО “МАГНАТЭК”; INN: 7701788872) (shih Dokumentin 17 dhe Dokumentin 18). Në vitin 2013, aksionet e Vradus u ulën në 99%. Vradus mbajti pronësinë e vetme të Magnatek nga viti 2012 deri në shpërbërjen e kompanisë në mars 2022. Magnatek u themelua në vitin 2008 nga Vitaly Savvin, një ish-tregtar nafte me bazë në Moskë dhe partner biznesi i Smuzikov (Magnatek Forbes Savvin). Smuzikov e zotëronte plotësisht kompaninë deri në vitin 2012, kur pronësia e vetme iu kalua Vradus-it (shih Dokumentin 17 dhe Dokumentin 18).

Në një intervistë të vitit 2012 me Forbes, Savvin raportoi se ai vazhdoi të zotëronte Magnatek përmes Vradus (shih Dokumentin 19). Prandaj, Savvin ishte pronari përfundimtar i Vradus. Savvin më parë ka shërbyer si drejtor i përgjithshëm në rrjetin e pikave të karburantit të Smuzikov Magistral. Magnatek iu nënshtrua një hetimi nga Forbes pasi doli se kompania ishte një nga donatorët më të mëdhenj të partisë politike ruse në pushtet, Rusia e Bashkuar. Për më tepër, Savvin zotëronte më parë një 9.94% të aksioneve në Peresvet Bank, një bankë ruse e lidhur ngushtë me kishën ortodokse ruse, e cila thuhet se ishte gjithashtu një sponsor “i madh” i Rusisë së Bashkuar.

Në vitin 2016, Savvin u shpall i falimentuar nga Gjykata e Lartë e Rusisë (shih Dokumentin 20). Magnatek u likuidua gjithashtu në 2022 pas procedurave të falimentimit që kishin filluar në 2015 (shih Dokumentin 21, Dokumentin 22, Dokumentin 23 dhe Dokumentin 24). Si Savvin, ashtu edhe Magnatek u shpallën të falimentuar më pas. Në një vendim gjykate të vitit 2018, Savvin dhe Sergey Kirichenko, drejtor i përgjithshëm i Magnatek midis 2015 dhe 2016, u shpallën përgjegjës për borxhet e Magnatek (shih Dokumentin 25). Meqenëse nuk ka pasur ndryshime në strukturat aksionare të Magnatek ose Vradus deri pas vitit 2019, kjo tregon fuqishëm se Savvin vazhdoi të kontrollonte kompaninë si në kohën e transaksionit nga Kryemadhi në 2017.

No photo description available.

No photo description available.

Latest articles

Related articles