Italia në një garë mes shkenctarëve, ka shpallur një shqiptare si shkencëtarja më e mirë në Evropë

Një lajm i mirë vjen përtej detit, Italia në një garë mes rradhëve të shkenctarëve, ka shpallur një shqiptare si shkencëtarja më e mirë në Evropë

Ornela Dardha është shkencëtarja shqiptare, që është lektore e lartë në shkencat kompjuterike në Universitetin e Glasgow. Ajo ka fituar nga qeveria italiane çmimin e madh ‘Science. She says’, duke u vlerësuar si “Shkencëtarja e re me arritje personale të jashtëzakonshme”.

Në një lidhje me Skype për “ABC e Mëngjesit”, Ornela ka treguar se çmimi u dha nga Ministria e Puneve te Jashtme të Italisë, ku mes femrave nga e gjithë bota, u zgjodh më e mira në Evropë.

Sakaq, ajo zbuloi se ka mbaruar studimet bachelor dhe master për informatikë në ‘La Sapienza’, ndërsa doktoraturën në Bolonja.

“Ky çmim u dha nga qeveria italiane, konkretisht nga Ministria e Punëve të Jashtme. I jep një femre, një vajze të re jo italiane që jeton jashtë Italisë. Po ashtu që ka kontribuar në mënyrë të jashtëzakonshme në shkencë, në inovacion apo teknologji, edhe ka lidhje të ngushta me Italinë.

Në këtë çmim u përfshinë të gjitha fushat e shkencave, jo vetëm informatika që është dega ime. U dhanë 5 çmime, do të thotë një për rajon dhe unë e fitova për Evropën.

Rëndësia e këtij çmimi është të vendosim në vendet kryesore gratë dhe rolin e grave në shkencë dhe teknologji. Kjo sepse zakonisht janë degë, fusha që konsiderohen mashkullore.

Latest articles

Related articles