Ditari i Luftës: Forcat ukrainase dhe ruse ekzekutuan në mënyrë arbitrare të burgosurit e luftës

OKB-ja njoftoi sot se forcat ruse dhe ukrainase ekzekutuan në mënyrë të përmbledhur disa dhjetëra të burgosur lufte gjatë pushtimit rus të Ukrainës.

“Ne jemi thellësisht të shqetësuar për ekzekutimin e 25 robërve rusë të luftës dhe personave jashtë konfliktit, si dhe 15 të burgosurve ukrainas të luftës”, tha kreu i misionit të OKB-së për të drejtat e njeriut në Ukrainë, Matilda Bogner.

Sipas saj, OKB ka të dhëna për ekzekutimet ukrainase të rusëve, shpesh menjëherë pasi ata u kapën në fushën e betejës. Nga ana tjetër, bëhet e ditur se 15 robër lufte ukrainas janë ekzekutuar “menjëherë pas kapjes së tyre”, dhe 11 ekzekutime janë kryer nga grupi paramilitar rus “Wagner”, ndërsa pjesa tjetër nga forcat ruse.

Që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022, Kievi dhe Moska kanë akuzuar njëri-tjetrin për keqtrajtim të të burgosurve, gjë që përbën një krim lufte.

Një raport i OKB-së Human Rights Watch pretendoi se anëtarët e forcave të armatosura ukrainase i nënshtruan të burgosurit rusë të luftës ndaj kërcënimeve me vdekje, ekzekutimeve tallëse ose kërcënimeve për dhunë seksuale.

Raporti i OKB-së dënoi gjithashtu abuzimet e vuajtura nga robërit ukrainas në duart e forcave ruse, duke përfshirë torturën, mohimin e trajtimit mjekësor që ndonjëherë rezultonte me vdekje, dhunë seksuale dhe mohim të aksesit në ujë dhe ushqim.

 

 

 

Latest articles

Related articles