Lojë politike dhe mungesa e debatit: Rama dhe Berisha në një aks të përbashkët

Në përditshmërinë politike të vendit, një situatë e re ka ardhur në vëmendje, ku kryeministri Edi Rama kërkon të emërojë një person që nuk është anëtar i Partisë Demokratike (PD) si kryetar i grupit parlamentar të tij. Ky veprim ka ngritur shqetësime edhe në faktorin ndërkombëtar në lidhje me mënyrën se si Kryeministri Rama po i trajton vendimet dhe deputetët e PD-së. Ai si kryetar i PS firmosi që Bledi Çuçi të ishte kryetar i grupit parlamentar të PS; ndërsa PD nuk mund që kryetari i PD të firmosë për kreun e ri të grupit parlamentar. Standarte të dyfishta.

Në fakt, duket se Kryeministri Edi Rama nuk po reflekton mbi vendimet e PD-së zyrtare në lidhje me deputetët e saj. Kjo sjellje nxit dyshime se kryeministri mund të ketë motive të tjera përveç interesit të vërtet politik. Një nga këto motive mund të jetë dëshira e Ramës për të diskredituar PD-në dhe për të krijuar një fabul negative ndaj saj. Mbajtja e konfliktit ndezur është një motiv tjetër i fortë.

Në të vërtetë, kjo duket si një lojë politike e përbashkët midis Ramës dhe Berishës, lideri i Rithemelimit. Në këtë lojë, ata tentojnë të largohen nga çështjet e korruptimit, duke hedhur fajin njëri mbi tjetrin. Rama mund të synojë që të shmangë debatin e hapur për buxhetin dhe të sigurojë miratimin e tij në seancën e fundit të parlamentit.

Në këtë mënyrë, shteti shqiptar humbet një nga aspektet themelore të demokracisë, debatin demokratik për çështje të rëndësishme si buxheti. Është e rëndësishme që debati politik të jetë i hapur dhe transparent, dhe të gjitha palët të kenë mundësinë për të shprehur pikëpamjet e tyre dhe të ndikojnë në vendimmarrjen.

Buxheti ka shumë problematika. Në projektbuxhetin 7 miliardë euro të depozituar në Kuvend janë parashikuar 14,2 miliardë lekë vetëm për 11 kontrata koncesionare, nga rreth 13 miliardë lekë që ishin pagesat e bëra në vitin e kaluar. Ndërsa vëmë re një ulje të ndjeshme për fondet e disa sektorëve të rëndësishme si Bujqësia dhe Infrastruktura.

Kjo ndarje duket se po hedh më shumë para tek ato zëra që deri më sot kanë qenë risk i lartë për ekonominë dhe ka lënë në hije sektorët që na kanë ndihmuar në ekonomi.

Sido që të jetë, aksioni i Ramës për të emëruar një person jashtë PD-së si kryetar i grupit parlamentar të tij dhe mungesa e reflektimit të vendimeve të PD-së për deputetët e saj tregon një lojë politike të përbashkët me Berishën. Kjo lojë synon të shmangë debatin dhe të japë mundësi Ramës për të miratuar buxhetin në mënyrë të pakontestueshme. Është e rëndësishme që demokracia në vend të respektohet dhe të promovohet përmes debatit të lirë dhe të hapur për çështjet që ndikojnë në jetën e qytetarëve.

Latest articles

Related articles