Aksi i të keqes Rusi-Iran si rrezik për sistemin e sigurisë globale

nga Ermal Xhelilaj

Aktet terroristo-barbare të organizatës famëkeqe terroriste Hamas kundër popullisisë civile dhe njerezve tê pafajshëm në Izrael mund të konsiderohet si një riaktivizim tejet i rrezikshêm i një konflikti etnik me sfond historik qê mund tê rezultoj me pasoja fatale për rajonin e lindjes sê mesme si dhe për sistemin ndêrkombëtar.

Ajo çfarë e bën më shumë të rrezikshëm këtë sulm tê mirëfilltë terrorist, i cili tregoi sërish barabarizmin, ekstemizmin dhe agresivitetin e organizatës terroriste Hamas me anë të vrasjeve, torturimit, pengmarrjes, përdhunimit dhe keqtrajtimit të kufomave të izraelitêve të pafajshëm, është organizimi dhe sofistikimi i akteve terroriste si dhe koha në të cilên po ndodh.

Ky lloj organizimi dhe teknologjia e sulmit terrorist tregon se nê prapaskenë të terroristêve të Hamas ndodhen shtete si Irani, i cili e ka mbështetur me inteligjencê, llogjistikë, armatim, raketa dhe financa organizatën Hamas. Autoritetet iraniane madje nuk e fshehën simpatinë dhe supportin e tyre gjatë sulmit terrorist kur nê mediat ndêrkombêtare dolên pamjet makabre të vrasjeve të familjeve të tëra, femrave e dhe fëmijve izraelitë. Në parlamentin e Iranit madje pati entuziazêm e festime për sulmin terrorist.

Nga ana tjetër, regjimi i Kremilini, i cili ka pritur e përcjell ngrohtêsisht në mënyrë vëllazërore delegacionet e njëpasnjëshme Palestineze të Hamas-it, nuk mund të mos jetë përfshirë në këtë masakër e genocid të popullsisë Izraelite të kryer nga terroristët palestinezë. Si një aleate e devotshme e Iranit dhe Palestinës në arenën globale, besohet qe jo vetëm ka pasur dijeni për sulmin terrorist por mund ta ketë mbeshtetur financiarisht dhe me logjistikë ushtarake.

Ky aktivitet terrorist i vinë shumë për shtat Rusisë në këtë periudhë krize ushtarake e ekonomike për të, e cila po përpiqet të shmang vëmendjen nga pushtimi ilegjitim e barbar i Ukrainês si dhe të minimizojë mbêshtetjen ushtarake të SHBA pêr Ukrainën duke hapur një front tjetër konflikti e krize njëkohesisht për BE, SHBA e NATO.
Duke qenë se për shkak të prezencës së NATO në Kosovë, tentativa e Kremlinit me anë të kukullês së tij serbe Vuçiç, të destabilizonte Kosovën dështoi, një krizë në lindjen e mesme tashmë po e ndihmon.

Objektivi kryesor i aksit destabilizues Rusi-Iran, por edhe I Kinês, nuk është thjesht inicimi dhe suporti i sulmeve terroriste në Palestinë e nê mbarë globin për territore. Pas këtyre akteve terroriste, si dhe pas mbajtjes gjallë të konflikteve ushtarake të përgjakshme, si dhe pushtimeve e status -quo në Ukrainë, Armeni, Gjeorgji, Mondavi, Mali, Sudan, Siri etj, misioni bazë Ruso-Iranian êshtë dobësimi politik, ekonomik e ushtarak i SHBA. BE e NATO, duke neutralizuar rendin botëror të pas viteve 90, dhe ndryshuar sistemin ndêrkombêtar në bipolar apo dhe ndoshta në njê rend të ri boteror me tre aktorë themelor.

Latest articles

Related articles