Koncesioni kriminal që falimentoi kultivimin e orizit në Zadrimë

Altin Prenga prej disa vitesh kishte kthyer në Zadrimë të Lezhës traditën e kultivimit të orizit. Ishte ai bashkë më të vëllanë që rikthyen një traditë të para viteve ’90, por tashmë biznesmeni Altin Prenga thotë se ka dështuar kultivimi i orizit. Në një postim të ndarë në Facebook, Prenga shkruan se ky do jetë viti i fundit që do e mbjellin orizin pasi janë lodhur duke luftuar.

Por, përse dështoi kjo iniciativë e Altin Prengës, i cili ka krijuar një model në agroturizëm me ‘Mrizin e Zanave’?

Shkak për mungesën e ujit në këtë periudhë është koncesioni i vitit 2010 për një kompani austriake që nuk lejon të derdhet ujë në fushën e Zadrimës nga hidrocentrali i Vaut të Dejës.

“Dështuam këtë vit me orizin dhe do jetë viti i fundit që do e mbjellim sepse jemi lodhur duke luftuar! Do i qëndrojmë orizit kinez sepse kështu është ndërtuar sistemi jonë.

Kjo sepse dikush nga qeveria e asaj kohe në vitet 2010 dha një koncesion një kompanie austriake ku miliona metër kub ujë që derdhen në Zadrimë nga hidrocentrali i vaut të dejës dhe që përdoreshin verës për vaditje tani nuk mund të përdoret më asnjë pikë ujë në shtator. Koncesioni është një turp, kuptoj uji i tepër por që t’i hiqet bujqësisë është një krim.

Falënderoj shumë mikun tim profesor Filip Haxhari që na ka mbështetur në këtë nismë dhe i kërkoj ndjesë me përulësi. Në Itali ku ai drejton institutin më prestigjioz të Europës me një skuadër mbi 40 shkencëtar dhe ku banka e tyre gjenetike kishte fara të vitit 1880″, shkruan Prenga.

Latest articles

Related articles