Ditari i luftës: Ukraina dhe Rusia përgatiten për betejën vjeshtë-dimër

Në një përditësim të fundit, Volodomir Zelensky ka folur për përgatitjet për dimrin. Këto përgatitje kanë nisur prej disa kohësh. Rusia gjithashtu do të ketë plane për dimrin e pritshëm. Parashikimet për dimrin e këtij viti janë të ngjashëm me vitin e kaluar. Pritet mot i ftohtë, mot i lagësht, vranësira dhe baltë. Të gjitha këto kanë ndikim në planifikimin dhe ekzekutimin e operacioneve ushtarake si dhe në mbështetjen humanitare.

Fushata e Dimrit të Ukrainës ndoshta do të ketë 3 objektiva strategjikë.

Së pari, do të dëshirojë të projektojë një ndjenjë progresi. Aktiviteti për të mbajtur mbështetjen ndërkombëtare për Ukrainën, për të parandaluar iniciativat e pakuptimta të paqes dhe për të vazhduar rrjedhën e pajisjeve do të jetë çelësi i fushatës së tyre dimërore.

Së dyti, Ukraina do të dëshirojë të mbajë vrullin që kanë krijuar me operacionet tokësore, ajrore dhe detare. Kjo do të varet nga situata e fushëbetejës dhe nivelet e stoqeve për materialet kryesore të konsumit ushtarak, si municionet e artilerisë, karburantet dhe municionet precize.

Së treti, Ukraina do të dëshirojë të sigurojë që njerëzit e saj të jenë në gjendje të durojnë kushtet e dimrit. Ky imperativ humanitar bëhet edhe më i ashpër duke pasur parasysh se Rusia mund të godasë sërish infrastrukturën civile këtë dimër për të ushtruar presion politik mbi qeverinë e Zelenskit.

Ukraina ka kapacitetin për të ndërmarrë sulme strategjike kundër objektivave në Krimenë e pushtuar dhe Rusinë. Këto do të jenë të qëndrueshme ose të përshpejtuara gjatë dimrit (nëse e lejon moti). Njëkohësisht, ata do të vazhdojnë sulmet kundër objektivave të nivelit operacional si nyjet logjistike, lufta elektronike dhe sistemet detare, infrastruktura ruse e transportit si dhe objektet C2. Ai do të synojë të prishë sa më shumë të jetë e mundur nga sistemi operativ rus.

Rusët.

Nga perspektiva ruse, komandanti rus Gjeneral Gerasimov do të dëshirojë të konsolidojë mundësitë kryesore si logjistika, fuqia e artilerisë dhe komand-kontrolli gjatë dimrit për të siguruar që ato të mbijetojnë (ukrainasit janë të mirë në gjetjen dhe vrasjen e tyre).Gerasimov me sa duket ende ruan besimin e Putinit (të paktën publikisht). Në varësi të përparimit që bën Ukraina në jug (pritet shumë më tepër), Gerasimov mund të dëshirojë gjithashtu të rishikojë udhëheqjen e forcave ruse në Ukrainë.

Dimri është gjithashtu një mundësi për Gerasimov që të finalizojë planet e tij për fushatat që do të zhvillojë në vitin 2024. Ashtu siç bëri në fillim të vitit 2023, ai mund të dëshirojë ta fillojë vitin e ri me zhurmë dhe të fillojë aktivitetin sulmues në janar 2024.

Gerasimov do të vazhdojë fushatën e tij të goditjes strategjike kundër objektivave në Ukrainë. Dy objektiva ka të ngjarë të kenë prioritet. Së pari, infrastruktura civile, veçanërisht ajo që lidhet me energjinë dhe ngrohjen. Degradimi i moralit ukrainas do të mbetet një objektiv kryesor rus.

Së dyti, depot e furnizimit ukrainas, veçanërisht ato që rezervojnë municione artilerie dhe municione precize për avionë dhe sisteme lëshimi në tokë. Rusia do të dëshirojë të minimizojë aftësinë e Ukrainës për të kryer një fushatë sulmi dimëror dhe të pengojë grumbullimin e saj për ofensivat e vitit 2024.

Latest articles

Related articles