Karrota: Perime e shëndetshme dhe e shijshme. Çfarë duhet të dini

 

Karrota është një perime e nëntokës me ngjyrë portokalli që rritet në shumë pjesë të botës. Karrota ka një histori të gjatë si një ushqim dhe një ilaç. Njerëzit e kanë kultivuar karrotën për mbi 5000 vjet dhe e kanë përdorur për të trajtuar sëmundje të ndryshme, siç janë problemet e syve, lëkurave dhe kockave. Sot, karrota është një nga perimet më popullore dhe më të shëndetshme që mund të konsumohen në forma të ndryshme, si të papjekura, të ziera, të pjekura ose në lëng.

Karrota ka shumë vlera për organizmin e njeriut, pasi përmban lartësi të vitaminave, mineraleve, fibres dhe antioksidantëve. Një racion me karrota ofron 1,069 mikrogramë të vitamin A, duke tejkaluar dozën e nevojshme prej 700 mikrogramë për femrat dhe 900 mikrogramë për meshkujt. Vitamina A është e domosdoshme për shëndetin e syve, lëkurave, dhëmbit dhe kockave. Ajo u vjen në ndihmë qelizave për t’u rritur normalisht. Karrota gjithashtu përmban beta karoteni, një pigment që i jep ngjyrën portokalli dhe që ka efekte pozitive në parandalimin e sëmundjeve koronare dhe problemet e lidhura me moshën.

Njër racion me karrota gjithashtu ofron 16.9 mikrogram të vitamin K ose 20% të doz s rekomanduar ditore. Vitamina K luan nj rol thelb sor n mbar vajtjen e qarkullimit t gjaku dhe sh ndetit t kockave. Karrota gjithashtu ka fibra t cil mbajn stomakun dhe arteriet t pastra. Fibra ndihmon n rregullimin e sheqernave n gjak dhe n humbjen n pesh. Karrota ka edhe minerale t tjera si kaliumi, magnezi, fosfori dhe hekuri q jan t dobishme pr metabolizmin dhe funksionimin e organeve.

Nj nga avantazhet e karrot s sht se ajo mund t konsumuar me l kur n saj. L kur a e karrot s prmban gjysm n e antioksidant ve q gjenden tek kjo perime e n ntok s. Antioksidant t jan substancat q luftojn radikalet e lira q d mt jan d mtim qelizor dhe plakje. Prandaj, rekomandohet t mos hiqni l kur n por vet m t lajini mir karrot n para se ta hani ose ta gatuani.

Latest articles

Related articles